Mihajlović: Novi investicioni plan vredan 17 milijardi evra 1Foto: Beta/Zoran Petrović/MO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, u Kragujevcu, da novi investicioni plan u oblasti rudarstva i energetike obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra.

„Pripremili smo i plan investicija koji ćemo predstaviti domaćoj i međunarodnoj javnosti. Očekujemo da vrednost investicija bude blizu 17 milijardi evra“, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je najavila da će se ulagati u elektroenergetske koridore, velike hidroelektrane, solarne i vetro elektrane, ali i u stabilnost u snabdevanjem gasom i naftom.

Mihajlović je izjavila da se prve investicije očekuju naredne godine.

„Sledeće godine očekujemo da ćemo imati i prve ugovore koje ćemo početi da realizujemo i bićemo nezaobilazni energetski koridor, kao što smo u saobraćaju“, istakla je ona.

Mihajlović je obišla radove na unapređenju energetske efikanosti u OŠ „Radoje Domanović“ i navela da pitanje energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda.

„Škola jeste stara 136 godina, ali od 1970. nije promenjena stolarija. Ovaj projekat zajedno finansiraju Ministarstvo i grad i sve će biti spremno do početka nove školske godine. Ono što je takođe važno je da razmišljamo o zaštiti životne sredine u svakom projektu i da decu učimo o tome. Kada budu gotovi
radovi, osim što će gradski budžet uštedeti zbog manje potrošnje, biće smanjena i emisija ugljen-dioksida za 120 tona godišnje“, rekla je ona.

Mihajlović je rekla da Srbija vodi računa o korišćenju resursa u procesu energetske tranzicije.

„Moramo da vodimo računa o energetskoj bezbednosti, a to, pored izgradnje elektroenergetskih koridora i regionalnog povezivanja, znači još jedan koridor -koridor podizanja energetske efikasnosti. Odredili smo nacionalni cilj da u naredne četiri godine potrošnja energije bude niža za najmanje 30 odsto i zato će država pomoći i lokalnim samoupravama i domaćinstvima da budu deo projekta racionalne potrošnje energije“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da će u narednim godinama biti izdvojeno minimum 100 miliona evra godišnje za tu namenu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari