Mihajlović: OIE donose uštede, kvalitetnije grejanje i čistiji vazduh 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnji električne i toplotne energije doprineti kvalitetnijem grejanju, uštedama i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i da će ministarstvo nastaviti da sprovodi takve projekte u saradnji sa svim međunarodnim partnerima.

Ona je, prilikom posete Pančevu, zajedno sa ambasadorom SAD u Srbiji Кristoferom Hilom, obišla opštu bolnicu i JКP „Grejanje“, gde su realizovani projekti unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja OIE i zahvalila Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) na dosadašnjoj pomoći, saopštilo je ministarstvo.

„Od 2001. godine naš najveći donator nije nijedna druga evropska ili istočna zemlja, već su to SAD. Samo sa USAID su projekti vredni više od 80 miliona dolara“, rekla je Mihajlović.

Precizirala je daje u rekonstrukciju Opšte bolnica u Pančevu, koja je bila regionalna bolnica za lečenje zaraželih korona virusom, uloženo je 230.000 dolara, te da je rešen višedecenijski problem grejanja.

„Ostvareno je oko 39 odsto uštede u potrošnji gasa i električne energije, uz finansijsku uštedu i značajno smanjenje emisije štetnih gasova. Mislim da Pančevo treba da predstavlja primer drugim gradovima koji treba da koriste OIE“, rekla je ministarka.

Mihajlović je dodala da ministarstvo priprema projekat korišćenja OIE u sistemima daljinskog grejanja u 11 gradova i opština, vredan više od 40 miliona evra.

„Među ovim gradovima je i Pančevo, gde se razmatra korišćenje geotermalne energije. To je suština energetske bezbednosti. Da imamo dovoljno energije, da imamo različite izvore snabdevanja i da energiju dobijamo iz čistih izvora“, kazala je ona.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil kazao je da danas ne postoji važnije pitanje od energetike.

„Postoje dva načina, jedan je da brinemo o tome, a to nije dovoljno, a drugi način je ovo što se događa u Pančevu i saradnja svih nas i zajednički rad na pronalaženju novih rešenja. Ova poseta me je učinila većim optimistom kada govorimo o rešavanju energetske situacije“, rekao je Hil.

On je dodao da je ponosan što je USAID deo tima koji rešava energetske probleme, a sa kojima se suočavaju sve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari