Mihajlović: Predložiću izradu zajedničkog energetsko kriznog plana Srbije, Bugarske, Mađarske i BiH 1Mesto: Beograd Datum: Wed Oct 27 14:20:45 CEST 2021 Dogadjaj: DRUŠTVO/POLITIKA - potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlovic na konferenciji "Borba protiv seksualnog nasilja prema ženama - unapredenje pravnog okvira i postupanja" Licnosti: Zorana Mihajlovic Izvor: FoNet/Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će pokrenuti u narednih nekoliko dana inicijativu ka ministrima u Bugarskoj, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini da se spreme za sve druge krize tako što će napraviti zajednički krizni plan, kako bi efikasno rešavali stabilno snabdevanje gasom.

„Pored toga, Srbija pod hitno treba da radi na proširenju skladišta i na planiranju strateških rezervi gasa, koji bi trebalo da bude preko 300 miliona kubnih metara. I na tome ćemo raditi u narednih godinu, godinu i po“, kazala je Mihajlović novinarima u Privrednoj komori Srbije uoči skupa o energetskoj krizi.

Na pitanje o snabdevanju gasom i havariji koja se desila u Bugarskoj, Mihajlović je rekla da Srbija još nema redovno snabdevanje gasom.

„To se ne dešava zbog srpske strane, desila se havarija u Bugarskoj, na starom gasovodu. Trebalo je da se reši jutros, desile su se nove komplikacije sa bugarske strane, u komunikaciji smo sa bugarskim kolegama i nadam se da će se do kraja dana sve rešiti. S druge strane, Srbijagas je obavezan da postupa u skladu sa planom u kriznim situacijama, spremni su i verujem da ćemo imati dovoljne količine gasa“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.