Mihajlović: Srbija zbog Srbijagasa na korak do spora sa Energetskom zajednicom 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da kašnjenje sa reformisanjem „Srbijagasa“ predstavlja kršenje ugovorne obaveze Srbije prema Energetskoj zajednici, ali i prepreku razvoju energetskog sektora.

„Mi smo se obavezali ugovorom koji smo potpisali sa Energetskom zajednicom još pre 2014. da ćemo napraviti određene korake u reformisanju EPS-a i ‘Srbijagasa’. Do oktobra 2020. te obaveze nisu ispunjene i mi smo na korak do spora sa Energetskom zajednicom“, rekla je Mihajloviće pre početka sednice Odbora za privredu Skupštine Srbije na kojoj je predstavljen izveštaj o radu Ministarstva za prva tri meseca.

Prema njenim rečima, rešavenje tog problema je počelo, tako što su krajem 2020. donete odluke Vlade Srbije za reorganizaciju i „Srbijagasa“ i EPS-a koje sada treba da se sprovedu.

Ona je naglasila da je distributivna delatnost na osnovu odluke Vlade već razdvojena, da odvojeno funkcionišu EPS i „Elektrodistribucija Srbije“, a da će svi koraci iz plana biti sprovedeni do maja ove godine.

„U ‘Srbijagasu’ ima mnogo više otpora promenama, i rešavanje tog problema nije samo pitanje naših obaveza prema Energetskoj zajednici i našeg puta ka EU, već mnogo više pitanje preglednosti poslovanja, plana investicija, trošenja stotina miliona evra na nešto što neće dati rezultat za gradjane. Danas imamo u Srbiji najvišu cenu gasa za industriju, a pitanje je i da li gradjani plaćaju realnu cenu gasa ili plaćaju oko 20 evra više po prosečnom računu zbog nepostojanja konkurencije i nepreglednog poslovanja“, istakla je Mihajlović.

Kako je dodala, kad je reč o EPS-u, „tu stvari stoje bolje, ali je važno da se i u EPS-u sprovede reorganizacija i da se povećaju investicije, bez kojih ćemo imati ozbiljne probleme u našem elektroenergetskom sistemu“.

Navela je da promene uvek izazivaju otpor i da će se Vlada Srbije boriti da do promena dođe.

„Ako znamo da imamo direktore za koje znamo da to više nisu u skladu sa zakonom, ako neko krši zakon a to zovemo u žargonu žestoki momak, kontroverzni biznismen, to nije dobro za ovu oblast i predstavlja prepreku razvoju energetskog sektora, rastu BDP-a i održivim cenama za građane i privredu“, kazala je Mihajlović.

Ponovila da je cilj promena koje je Ministarstvo pokrenulo u energetskom sektoru da Srbija ima dovoljno energije dobrog kvaliteta i da se više energije dobija iz obnovljivih izvora, kako bismo do 2050. godine mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji.

Predstavljajući izveštaj o radu Ministarstva za prva tri meseca, rekla da se promene u energetskom sektoru odvijaju na tri koloseka – kroz izmene ključnih zakona, reformisanje velikih preduzeća i povećanje investicija u energetskom sektoru.

„Ministarstvo je pripremilo nacrte četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, od kojih su dva nova zakona koja uredjuju energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Novim zakonom o OIE uvešćemo aukcije kao model podsticaja, konkurenciju proizvođača, i očekujem da već u 2021. godini imamo drugačiju sliku o korišćenju OIE. Ciljevi su nam da povećamo udeo OIE u ukupnoj potrošnji energije, i zelena Srbija do 2050. godine“, rekla je Mihajlović.

Najavila je da će podzakonska akta na osnovu novih zakona biti završena u narednih tri do šest meseci, uključujući i propise o ugroženim potrošačima struje, gasa, toplotne energije, kako bi se obezbedilo da veći broj koristi povlastice koje daje država, a da se s druge stran, više bavimo politikom cena struje gasa i toplotne energije.

Mihajlović je navela da je vrednost aktuelnih i potencijalnih projekata u ovom resoru oko 10 milijardi evra i da je važno da se investicije i brže realizuju i da se adekvatno definišu prioriteti za investiranje u sektoru električne energije, gasa i toplotne energije.

„S druge strane, nijedna odluka u oblasti energetike i nijedna investicija ne može da se donese bez povezivanja sa zaštitom životne sredine i klimatski neutralnim razvojem, jer ćemo postepeno sklanjati iz upotrebe odredjene kapacitete i povećavati korišćenje obnovljivih izvora energije, kako bismo do 2050. mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji“, rekla je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari