Mihajlović: Šteta od štrajka u Kolubari pola miliona evra 1Zorana Mihajlović Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Rudarski basen „Kolubara“ radi redovno, a da prve procene govore da je direktna i indirektna šteta za Elektroprivredu Srbija (EPS) od prekida rada u ponedeljak pola miliona evra, saopštilo je Ministarstvo.

„Razumem svakog radnika koji je bio na zboru zbog toga što je zabrinut da li će raditi ili ne. Ali verujem da je bilo dosta manipulacije i neinformisanosti, kao i određenih interesa da se određeni projekti ipak rade“, rekla je Zorana Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara na Kopaonik biznis forumu.

„Niko nikada nije rekao da će se 2030. godine gasiti termoelektrane i da će se zatvarati radna mesta. To nije ni moguće jer trenutno skoro 70 odsto električne energije dobijamo iz TE. Drugo pitanje da li će se graditi nove elektrane, mi mislimo da ne treba, već da EPS treba da što pre završi već započete projekte, od TE Kostolac B3 do vetroparka u Kostolcu“, navela je Zorana Mihajlović.

Upitana za sednicu Nadzornog odbora EPS, ona je rekla da je pored izmena plana poslovanja, jedna od tačaka bila i informacija o izgradnji TE Kolubara B, te da je direktor EPS tu tačku povukao i da o njoj nije bilo rasprave.

„Energetska tranzicija je proces koji je ispred nas i od kojeg ne možemo da pobegnemo. Moj zadatak je energetska bezbednost i da Srbija ima dovoljno energije po održivim cenama. Ministarstvo stoji iza toga da nije dalo odobrenje da se gradi TE Kolubara B, i smatramo da je važno da umesto manipulacija imamo jasne informacije o svemu što se radi“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari