Ko je smanjio grejanje u vrtićima: Zorana Mihajlović tvrdi jedno, predškolske ustanove drugo 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da se preporuke Ministarstva da temperature u prostorijama državnih ustanova moraju da budu 20 stepeni ne odnose na škole, vrtiće i bolnice.

„Što se tiče štednje, često se čuje da je Ministarstvo rudarstva i energetike naložilo da se smanji temperatura grejanja u školama i vrtićima. To nije tačno i demantujem takve navode. Preporuke smo dali javnim preduzećima, državnoj upravi, lokalnim samoupravama, državnim institucijama. Predložene preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nikada nisu obuhvatale škole, vrtiće i bolnice, to su ustanove koje su izuzete iz svih preporuka“, rekla je Mihajlovićeva u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara.

Naš portal je danas popodne objavio da su poštujući preporuke Ministarstva energetike da se na zimu štedi električna energija, u PU Čika Jova Zmaj sa Voždovca doneli odluku da temperaturu u svojim vrtićima smanje na 20 stepeni Celzijusa iako je Pravilnikom predviđeno da u sobama gde borave deca mlađa od dve godine ta temperatura ne sme da padne ispod 22 stepena.

Međutim, predsednica Sindikata zaposlenih u predškolskim ustanova Bosiljka Jovanović za Danas je rekla da su oni reagovali na dopis koji su dobili od Ministarstva energetike i Ministarstva prosvete i da se u njemu nalazi da temepratura ne sme da prelazi 20 stepeni, a da su od toga izuzete samo bolnice.

U preporukama Ministarstva energetike, na njihovom sajtu navodi se, između ostalog, da su svi dužni da obezbede da objekti, odnosno prostorije koje se zagrevaju ili dogrevaju imaju temperaturu najviše do 20 stepeni, sa izuzetkom bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola.

Ali u dopisu u koji smo imali uvid a koji su PU dobile od nadležnih ministarstava u jednom od priloga istaknuto je da su od toga izuzete samo bolnice.

U Ministarstvu prosvete Danasu je potvrđeno da su oni originalan dopis Ministarstva rudarstva i energetike samo prosledili predškolskim ustanovama i školama i da ništa nije menjano.

U dopisu koji su škole dobile, a u koji je naš novinar imao uvid, jasno piše da „objekti koji se zagrevaju mogu u prostorijama imati temperaturu od najviše 20 stepeni C, sa izuzetkom bolnica“, dok se vrtići i škole ne pominju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari