Mihajlović: Zavisnost od ruskog gasa je nasleđe prethodne vlasti, iza nas će ostati novi gasovodi 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je, odgovarajući na pitanja novinara u Nišu, gde je obišla distributivni dispečerski centar EDS, da je izgradnja gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad jedan od najvažnijih projekata koji će Srbiji dodatno obezbediti gasnu stabilnost i na kritike pojedinih opozicionih političara da je zemlja prepuštena na milost i nemilost ruskom gasu i kineskim kompanijama, navela da se radi o neargumentovanim optužbama.

„Za nas je gasovod jedan od najvažnijih projekata koji smo započeli i koji će septembra naredne godine biti završen, a već u oktobru očekujemo da njim protiče gas iz drugih izvora, najverovatnije iz Azerbejdžana, i o tome već pregovaramo, kao što razgovaramo o izgradnji interkonekcija sa svim državama u regionu. Što se tiče kritika da sam ostavila državu samo sa ruskim gasom, to nema nikakve veze sa istinom, jer je Srbija još 2008. prodala NIS, a to nije uradio ni Vučić, ni Zorana, već neki drugi. Do trenutka kada je formirana vlada koju je činio SNS, imali smo samo jedan dotok gasa preko Ukrajine, a posle toga smo napravili drugu rutu – Balkanski tok, i sada imamo dva pravca. Dakle, sve su to neistine, kao što je neistina koju Zelenović govori da je RTB Bor predat Kinezima na milost i nemilost, a svi se sećamo kako su izgledali i rudnik i grad i čitav okrug. Sada imamo kompaniju koja gradi, ulaže u zeleni rudnik, a priče o rušenju planine su netačne. Inspekcije su jasno rekle da je ugrožena bezbednost i naložili sanaciju kosine“, rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da je upravo Ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo nacionalni program povećanja energetske efikasnosti, u kome učestvuju država, više od 150 gradova i opština i domaćinstva, koja imaju subvencije do 50 odsto investicije za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela.

„Zelenović nastavlja sa iznošenjem neistina u nedostatku agrumenata. Upravo je ovo Ministarstvo rudarstva i energetike donošenjem novog zakonodavnog okvira stvorilo uslove i za unapređenje energetske efikasnosti i za korišćenje OIE, a dodela subvencija i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela je moguće samo kroz javne pozive. Zelenović polazi od sebe i svog selektivnog ponašanja u vreme dok je bio gradonačelnik Šapca, kada je delio Šapčane na građane prvog i drugog reda prema tome za koga glasaju i zatvarao ambulante, te nije hteo da asfaltira ulice u mestima gde građani nisu glasali za njega“, zaključila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari