Mihajlović: Lavrov dodatno otežava položaj Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je danas da je izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavarova da Srbija time što nije uvela sankcije Rusiji podržava napad te zemlje na Ukrajinu, nije prijateljska i da dodatno otežava položaj Srbije.

Ona je u intervjuju agenciji Beta rekla da pokušaj ruskog zvaničnika da pokaže da Srbija podržava napad na Ukrajinu iako je glasala za rezoluciju UN kojom se invazija osuđuje, stavlja Srbiju u dodatni nelagodni položaj.

„Srbija je pod pritiskom i prijatelj treba da bude zaista prijatelj i ne otežava joj dodatno položaj“, rekla je Mihajlović, koja je i ministar rudarstva i energetike.

Tokom prošlonedeljne posete ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Rusiji, Lavrov je rekao da su Moskva i Beograd dosledno privrženi principima nedeljivosti i jednake bezbednosti svih država, „kako na Balkanu, tako i u situaciji koju je Zapad isprovocirao u Ukrajini“.

Mihajlović je, reagujući na jučerašnje saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije, rekla da bi „u promenjenim geopolitičkim okolnostima svako hteo da Srbija bude na njegovoj strani, ali da Srbija ima svoju stranu“.

Nezavisna pozicija Srbije se, prema njenim rečima, ogleda u donošenju odluka koje nisu nezavisne u odnosu na jednu stranu, nego na sve.

„Srbija je jedina zemlja, ne računajući Belorusiju, koja nije uvela Rusiji sankcije, a sa druge strane je glasala za rezoluciju UN kojoj se osuđuje napad na teritorijalni integritet Ukrajine, a to znači da nije za sankcije, ali ni za rat“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije pokazuje šta ono misli o njoj, a njena izjava govori o tome šta ona misli o odnosu Rusije prema Srbiji.

„Rusija štiti svoje interese, ja štitim interese Srbije. Oni misle da Srbija može da bude poligon za razne obračune, a ja mislim da ne može“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari