Milićević: Konkretne mere podrške agraru u Vojvodini 1Foto: Vlada Vojvodine

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je, u okviru 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, ugovore poljoprivrednicima iz Vojvodine koji su dobili sredstva za sufinansiranje nabavke plastenika, kao i za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda.

Ukupno je uručeno 88 ugovora po ove dve konkursne linije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, vrednih 94 miliona dinara. Inače, za nabavku protivgradnih mreža ove godine je opredeljeno ukupno 120 miliona dinara, a za nabavku plastenika 60 miliona dinara. To su sredstva koja bespovratno dodeljuje Pokrajinska vlada, a uz sredstva koje obezbeđuju samo poljoprivrednici za ove dve namene ukupno će biti investirano 300 miliona dinara. Time će biti obezbeđene nove površine pod plastenicima i desetine hektara od protivgradnim mrežama, navodi se u saopštenju pokrajinske Vlade.

Potpredsednik Milićević je naglasio da je današnja dodela ugovora najbolji dokaz kako i na koji način Pokrajinska vlada brine o agraru i poljoprivrednim proizvođačima, posebno malim i srednjim.

„U protekle dve godine značajna pažnja je posvećena agraru i njegovom razvoju i poljoprivrednoj proizvodnji, što je jedan od prioriteta u Vojvodini, ali u celoj našoj državi Srbiji. Mnogo očekujemo od poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, od izvoza koji se ostvaruje na taj način“, kazao je potpredsednik Milićević. On je dodao da agrar kao grana svakako daje značajan doprinos dobrim rezultatima ekonomske politike Srbije, koji se ovih dana ogledaju u kontinuiranom rastu bruto društvenog proizvoda.

Kako se navodi u saopštenju potpredsednik Milićević je istakao i da se podrška Pokrajine agraru ogleda u  konkretnim merama. Ulažu se značajna sredstva u osavremenjavanje poljoprivredne proizvodnje, u nove tehnologije i edukaciju. Takođe, podstiče se bavljenje žena poljoprivredom i ostanak mladih na selu, a kroz ruralnu politiku se ulaže u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u selima i revitalizaciju atarskih puteva. Milićević je dodao i da je pokrenut  i veliki investicioni ciklus u oblasti vodoprivrede, te da su efekti ulaganja u hidrosistem višestruki.

„Kada se u domenu agrara sumira rad Pokrajinske vlade u prethodne dve godine, mogu da kažem da smo kroz razne mere u poljoprivredu investirali 20 milijardi dinara“, istakao je potpredsednik Milićević.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević napomenuo je da je Pokrajinska vlada kroz svoje mere u agraru fokus stavila na intenzivnu proizvodnju, jer je to jedini model kako mali i srednji poljoprivredni proizvođači mogu da opstanu na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

On je još napomenuo i da je od prošle godine uvedena novina u okviru mere za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda, pa je prepoznata i nabavka antifroz sistema, mreže za senčenje, ograda, stubova i žica i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari