Ministarka energetike u poseti zelenom rudniku bakra u Kini 1Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je danas rudnik kompanije „Ziđin koper“ u Šanghangu u Kini.

„Republika Srbija je važan strateški partner „Ziđin grupe“, o čemu govore i memorandumi vredni četiri milijarde dolara, potpisani juče na Srpskom investicionom forumu u Sjamenu. Površinski kop koji smo obišli proglašen je u NR Kini za prvi zeleni rudnik.

Primetno je mnogo zelenih površina i rekultivacija terena, što planiraju da urade i u Srbiji, a videli smo i solarne elektrane. Zadovoljni smo time što svoju tehnologiju prenose kod nas i što sada izgradnjom solarne elektrane u Boru žele da zaokruže proces održivosti rudnika.

Ziđin ovde proizvodi 86.000 tona bakra, a od naredne godine u Boru će se proizvoditi 180.000 tona, dakle skoro dva i po puta više, što govori o potencijalu naših rudnika i savremenoj tehnologiji koju primenjuju naši partneri iz Kine“, izjavila je ministarka.

„Ziđin koper“ je inače šesti najveći proizvođač bakra u svetu. Investicije kompanije u infrastrukturu za zaštitu životne sredine čine 20 odsto ukupnih ulaganja. Istovremeno, osnovali su i svoj R&D centar za unapređenje tehnologija i imaju 117 patenata.

Ministarka Đedović Handanović posetila je i topionicu kompanije „Ziđin koper“ u Šanghangu, koja godišnje proizvede 400.000 tona katodnog bakra, a zajedno sa generalnim direktorom „Ziđin koper Srbija“ Ću Goudžu posadila je drvo prijateljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari