Ministarstvo energetike: Od 1. maja poskupljuju struja i gas 1Foto: Pixabay/Geralt

Cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će i posle jednocifrene korekcije 1. maja 2023. ostati među najnižim u Evropi, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike. 

Struja će da poskupi osam, a prirodni gas deset odsto od 1. maja, a kako navodi Ministarstvo „uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje i gasa, koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom“. Oni ističu u saopštenju i da je trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja.

Nakon poskupljenja, prosečan račun za električnu energiju biće uvećan za oko 250 dinara. 

„Cene električne energije i gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će ostati i dalje među najnižima u Evropi, pre svega zbog dotacija države, jer želimo da obezbedimo nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana. Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade.

Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima u budžetu su izdvojene čak četiri milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva pozivaju i građane da se odgovorno ponašaju prema električnoj i toplotnoj energiji.

„Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci. Hvala građanima za 10 odsto uštede električne energije u periodu oktobar – januar 2022/23. Država će nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv“, zaključuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari