Ministarstvo energetike: Sastanak su tražili peletari, a ne Udruženje peletara 1Foto: Aleksandar Milošević

Predstavnici proizvođača peleta u Srbiji reagovali su na jučerašnji tekst u Danasu „Da li će proizvođači peleta do decembra ugasiti mašine: Gluvi telefoni sa vlašću prete da zaustave proizvodnju u Srbiji”, demantujući tvrdnje Ministarstva energetike da nikada nisu poslali zvaničan zahtev za sastanak sa njima.

„Povodom navoda iz Ministarstva rudarstva i energetike da do njih nije stigao zahtev predstavnika peletara da se održi sastanak, obaveštavamo Vas da su dopisi Ministastvu za zahtevom za održavanje hitnog sastanka  upućivani: 17. 10. 2022. godine, 24. 10. 2022. godine, 31. 10. 2022.godine i poslednji 07. 11. 2022. godine“, navode peletari.

Kako dodaju, poslednji dopis sa zahtevom za održavanje sastanka osim Ministastvu rudarstva i energetike poslali su i na kabinet premijerke Ane Brnabić, na Ministarstvo privrede i na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
„Imali smo i telefonski kontakt sa pomoćnikom ministarke rudarstva i energetike gde je jasno iskazana potreba za hitnim sastankom“, navodi se u dopisu našem listu.

Proizvođači peleta su Danasu dostavili i sva četiri mejla koja su slali Ministarstvu energetike i Vladi Srbije, iz kojih se vidi da su zahtev za sastanak povodom aktuelne situacije sa izvozom peleta i nabavkom drvne sirovine slali na zvanične imejl adrese kabineta ministarke energetike Zorane Mihajlović, a zatim i Dubravke Đedović, državnog sekretara Zorana Lakićevića, šefa kabineta Milana Rakića i pomoćnika ministra Milana Macure. Lakićević, Rakić i Mihajlović više nisu u Ministarstvu energetike, dok je Macura, sa kojim su, kako tvrde, peletari imali i telefonske razgovore o ovom pitanju, zadržao funkciju i posle promene na čelu ministarstva.

U odgovoru Danasu na ovaj dopis, Ministarstvo je ponovilo svoj pređašnji stav:

„Kao što smo i prvobitno odgovorili, na adresu Ministarstva rudarstva i energetike do sada nije stigao nijedan zahtev za sastanak od Udruženja peletara Srbije“.

Da podsetimo, Zoran Drakulić, vlasnik Bioenerdžija, najvećeg proizvođača peleta u Srbiji, prethodno je izjavio za Danas da peletari već tri nedelje traže sastanak sa državom, ali da odgovora do sada nema. Ministarstvo je na upit Danasa o zahtevu Udruženja peletara za sastanak odgovorilo da takav zahtev nije stigao do njih.

Nakon što su peletari poslali dopise Danasu, iz kojih se vidi da su dopise slali predstavnici Bioenerdžija, a zatim zajednički predstavnici Bioenerdžija, Sparoua (Sparrow), Jela stara i Eko step peleta, odnosno grupe najvećih proizvođača u Srbiji, u Ministarstvu su ponovili da zahtev nije stigao od – Udruženja pelatara.

Ostaje nepoznato da li će se Ministarstvo sastati sa predstavnicima ove četiri vodeće firme, kao i zašto do sada nije odgovorilo ni na jedan od ovih zahteva. Nova ministarka je funkciju preuzela pre manje od dve nedelje, a od poslednjeg zahteva peletara je prošlo tri dana.

Peletari tvrde da razlozi za zabranu izvoza peleta više ne stoje, jer je prodaja na domaćem tržištu, kako tvde, skoro u potpunosti stala zbog zadovoljene tražnje pred zimsku sezonu, zbog čega, navode, postoji opasnost da u narednim nedeljama u potpunosti obustave proizvodnju.

Vlada Srbije je ograničila cenu peleta na 38.000 dinara po toni i zabranila izvoz kako bi stabilizovala snabdevanje i sprečila prekomerni skok cene peleta u vreme opšte energetske krize. Rezultat je međutim bio da su stovarišta mahom ostala bez peleta i počela da znatno skuplje naplaćuju prevoz, a proizvođači su počeli direktno da prodaju pelet potrošačima, ali je cena peleta u Srbiji zadržana na jednom od najnižih nivoa u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari