Ministarstvo odbrane: Konkurs za dodelu učeničkih stipendija otvoren do kraja septembra 1Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je sa Vojskom Srbije raspisalo konkurs za dodelu učeničkih stipendija za školsku 2022/23. godinu.

Mogućnost da obezbede finansijsku podršku od 20.000 i 25.000 dinara mesečno tokom školovanja i sigurno radno mesto u sistemu odbrane nakon završetka školovanja dobiće 65 dečaka i devojčica koji upisuju treću i četvrtu godinu srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava.

Pravo na učeničku stipendiju imaju učenici vojnih stručnjih srednjih škola koji stalno postižu najmanje vrlo dobar uspeh u učenju i odličan uspeh u vladanju.

Kandidati koji zadovoljavaju kriterijume psihološke i zdravstvene procene kao i bezbednosne uslove rangiraće se, osim po uspehu u dosadašnjem školovanju, i po socijalno-ekonomskom statusu njihovih porodica budući da će prednost imati učenici čiji roditelji imaju niža primanja.

Vojska Srbije, Sektor za materijalne resurse i Univerzitet odbrane Ministarstva odbrane stipendije nude uglavnom za završne godine četvorogodišnjih i trogodišnjih tehničkih, elektrotehničkih, hemijskih, mašinskih i saobraćajnih škola, dok Uprava za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane nudi stipendije za treću i četvrtu godinu medicinskih škola u četvorogodišnjem trajanju.

Učenici će po završetku škole biti primljeni u radni odnos u statusu podoficira ili civilnih lica u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Topoli, Batajnici, Nikincima i Zucama, što je za svaku stipendiju unapred naznačeno.

Ugovorom o stipendiranju predviđeno je da korisnici stipendija u radnom odnosu u Ministarstvu i Vojsci provedu najmanje dvostruki period stipendiranja.

Rok za prijavljivanje na konkurs i podnošenje potrebnih dokumenata je najkasnije do 30. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari