Ministarstvo rudarstva i energetike: Stabilno snabdevanje gasom i naftom 1foto: Shutterstock

U Srbiji je snabdevanje gasom i naftom stabilno, iako cene tih energenata na evropskom tržištu nastavljaju da rastu, saopštilo je večeras Ministarstvo rudarstva i energetike.

Petar Stanojević, savetnik resorne ministarske Zorane Mihajlović, je za televiziju Hepi podsetio da Srbija dobija gas preko Balkanskog toka, navodi se u saopštenju.

Rekao je  da to znači da će Srbija „imati stabilno snabdevanje ovim energentom“ iako je, kako je podsetio, energetska situacija u svetu opterećena političkom krizom između Rusije i NATO oko Ukrajine.

Dodao je da to dovodi do neizvesnosti na evropskom tržištu i utiče na rast cena nafte i gasa, izjavio je Stanojević.

Rekao je „da je povećanje rezervi gasa, nafte i naftnih derivata u skladištima u Srbiji neophodno kako bi se u budućnosti izbeglo da krize izazvane u drugim zemljama utiču na stabilnost“ domaćeg tržišta.

Upozozrio je da se, ukoliko dođe do eskalacije krize u Ukrajini, sigurno može da očekuje dalji rast cena gasa i nafte na evropskim tržištima.

„Mi ćemo imati dovoljno gasa, jer ga dobijamo preko Balkanskog toka, a ugovorom sa Gaspromom imamo i cenu koja je niža od tržišne“, rekao je .

Naveo je da Srbija „za dodatne količine koje uvozi zbog velike potrošnje, plaća tržišnu cenu“.

„Naftu uvozimo iz Iraka i na tom planu, što se tiče snabdevenosti neće biti problema“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je „obnovila donekle rezerve gasa“.

„Što se tiče nafte i naftnih derivata imamo rezerve za 30 dana, ali u budućnosti moramo da povećamo kapacitete kako bismo mogli da imamo kontrolu nad cenama“, istakao je Stanojević.

On je rekao da pored nestabilne političke situacije u Ukrajini, na cenu nafte i gasa utiče i povećanje potražnje u Evropi.

Prema njegovim rečima, na povećanje cene utiču „i strukturni problemi koji su u vezi sa nedovoljnim istraživanjem i ulaganjem u nove izvore u svetu“.

Ocenio je da će to biti problem i u budućnosti.

„Ako govorimo kratkoročno, cene gasa i nafte sigurno do aprila neće padati“, rekao je on.

Naveo je da se  tada može očekivati stabilizacija cena.

„U  međuvremenu, s obzirom da su evropska skladišta na 40 do 50 procenata ispunjenosti, u slučaju ledenih dana možemo da očekujemo dalji rast cena“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari