Ministarstvo: Znamo šta treba za novac iz EU, radimo na tome 1

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da novac Evropske unije i dalje na raspolaganju poljoprivredi Srbije i da je formiran tim koji se bavi „blokirajućim faktorima“ zbog kojih Srbiji nije omogućen pristup novcu preko IPARD programa.

Kako se navodi u saopštenju  privremeno odbijena akreditacija tretirana je kao prioritet.

„Po prijemu preporuka Ministarstvo je odmah formiralo tim koji se bavi analizom blokirajućih faktora, konstatovanih prilikom procesa revizije. Tim je sačinjen od IT stručnjaka, građevinskih inženjera, kadrova CIP-a i Građevinske direkcije Srbije i za zadatak ima eliminisanje problematičnih aspekata, IT konfigurisanje i bezbednost sistema kao i selekciju neophodnoh kadrova koja je u toku“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je ministarstvo obezbedilo novac za kompletno finansiranje svih ovih aktivnosti, koje imaju za cilj da obezbede odobrenje akreditacije prilikom naredne revizije Evropske komisije.

„Ministarstvo je odlučno da istraje u nameri da postigne evropski nivo standarda u poljoprivredi i omogući servis poljoprivrednicima i svim relevantnim činiocima sa kojima sarađuje, a koji se ogleda pre svega u pristupu potrebnim resursima – znanju, kadrovima i finansijskim sredstvima. Srbija je poljoprivredna zemlja i Ministarstvo će učiniti sve što je potrebno kako bi kvalifikovalo ovu temu kao centralnu društvenu temu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se ministarstvo „neće baviti krivicama i senzacijama i neće trošiti vreme na prošlost, već konstatovanjem činjeničnog stanja, rešavanjem problema i pripremom novih projekata koji su u službi aktivnog razvoja“.

„Jedan od prioriteta jeste i budžet od 175 miliona evra iz IPARD programa, koji je i te kako dostižan. Znamo sve šta treba da se uradi i uveliko radimo na tome, a o preciznim rokovima izjasnićemo se kada oni budu izvesni“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari