Mirović: Očekujemo da Vlada u novom mandatu odobri sredstva za revitalizaciju Sremskih Karlovaca 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović rekao je danas da je Narodna skupština donela zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca i da očekuje da i Vlada Srbije u novom mandatu odobri značajnija sredstva za revatilizaciju tog mesta, važnog za srpsku istoriju i lokalni turistički razvoj.

„Ne čekajući zakon 2018. godine kroz budžetski fond za izgradnju uložili smo značajna sredstva u rekonstrukciju i revitalizaciju najvažnijih objekata“, naveo je Mirović za RTS.

Prema njegovim rečima, pored Stare patrijaršije rekonstruisane su fasade, poput fasade Sabornog hrama, Župnog ureda katoličke crkve, a u toku je rekonstrukcija fasade kuće Dimitrija Anastasijevića.

„Taj posao treba da se odvija u narednih deset, petnaest godina“, rekao je Mirović i naglasio da se radi na rekonstrukciji objekata u Sremskoj Kamenici, kao i da se očekuje rekonstrukcija Kamenice jedan.

„Radi se brza pruga od Novog Sada do Subotice. Radovi su se intenzivirali poslednjih nedelja na probijnju najvećeg tunela u Srbiji. Iz faze pripremnih radova počelo je bušenje tunela kroz Frušku goru u dužini od tri i po kilometra i počeli su radovi na izgradnji mosta koji će povezati Kovilj sa Petrovaradinom“, kazao je Mirović.

Prema njegovim rečima, to su dva najsloženija objekta na trasi, a rok za završetak je tri godine.

„To je važan posao za Novi Sad jer će deo tog koridora biti i most koji će sa Limana prelaziti na teritoriju Sremske Kamenice, tako da će se Novi Sad značajno rasteretiti što se saobraćaja tiče“, rekao je Mirović.

Govoreći o prečišćačima voda, Mirović je istakao da je urađen prečišćač u Bačkoj Topoli i u Malom Iđošu, a u pripremi je prečišćač u Zrenjaninu.

„Kada je reč o izgradnji postrojenja za pijaću vodu, priprema se takvo postrojenje u Odžacima, u Temerinu i u Beočinu“, napomenuo je Mirović.

Ove godine za lokalne samouprave u Vojvodini izdvojeno više od 13, 5 milijardi dinara, naveo je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari