Miša Brkić o Telekomu: Kad je većinski vlasnik država – firma troši i novac koji nema 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Usluge Telekoma poskupljuju – ali svim onim građanima koji nikada nisu koristili usluge ove državne kompanije i dalje nude mogućnost da pojedine pakete tokom prvih godinu dana plaćaju po dinar mesečno.

Ekonomski novinar Miša Brkić podseća da, kada je većinski vlasnik firme država – ona troši i novac koji nema, te da će se tek u završnom računu za 2022. videti da li ovakve „pogodnosti“ imaju i ekonomsku logiku, piše Nova.

“Kada je većinski vlasnik neke firme država, kada ta firma zna da iza nje stoji država, te da će ona da pokrije sve gubitke – onda se tu troši i ono što se nema. Tako Telekom troši, a ne razmišlja o gubicima, jer zna da iza sebe ima državu. Pritom posluje u Srbiji, zato i ne mari”, kaže sagovornik Nove.

A zvaničnu potvrdu da nema nikakve ekonomske logike nuditi ovakve “pogodnosti”, videćemo uskoro, kada Agencija za privredne registre (APR) bude objavila finansijski izveštaj ove firme za 2022. godinu.

“Da li ima ekonomske logike, videćemo u završnom računu. Kada tu budemo videli gubitke, nećemo se pitati zašto. Biće jasno da je upravo ovo jedan od razloga”, kaže Brkić.

Takođe, postoji još jedan problem koji će izaći na videlo nakon objavljivanja finansijskih izveštaja.

Naime, kako za “Novu” objašnjava predsednik Udruženja potrošača “Efektiva” Dejan Gavrilović, ako se ispostavi da je država dotirala novac kako bi Telekom obavljao posao “vrbovanja” SBB korisnika i njihovog prebacivanja u svoju mrežu, to bi bio klasičan primer nelojalne konkurencije.

A ukoliko se istorija bude ponovila, kada APR bude objavio finansijski izveštaj Telekoma, rezultati poslovanja će pokazati finansijski gubitak koji će stići na naplatu građanima Srbije.

Upravo je Miša Brkić analizirao prošli finansijski izveštaj ove kompanije, u kojem se jasno videlo da je Telekom tokom 2021. godine ostvario “bled” prihod, diskutabilan profit i veliki dug.

Kada se, za tu poslovnu godinu, u odnos stave profit i kapitalni rashodi, vidi se da je Telekom ostvario negativni saldo od 188 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari