MKS: Sindikati da ustanu u odbranu prava radnika 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (Arhiva)

Međunarodna konfederacija sindikata (MKS) pozvala je svoje sindikalne članice u više od 150 država širom planete da povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada (7. oktobar) ustanu u odbranu prava radnika.

Globalna zdravstvena kriza izazvana pandemijom kovid-19 izazvala je ekonomske poremećaje i rast nezaposlenosti u meri koja je pre samo nekoliko meseci bila nezamisliva.

„Potreban je novi društveni ugovor vlade i društva kojim bi se obezbedili uslovi za oporavak ekonomije i za odbranu od daljih šokova a to je moguće samo ako su sigurnost ljudi i planete u istoj ravni sa ekonomijom“, ukazuje MKS, a prenosi Sindikat „Nezavisnost“ na svom sajtu.

U stavovima o novom društvenom ugovoru najveća međunarodna sindikalna asocijacija konstatuje da se „svet se suočava sa masovnom depresijom u vreme kada je narušen društveni ugovor u velikom broju država, gde su radnici ostavljeni bez osnovnih prava, socijalne zaštite ili dostojanstvenog rada“.

Ukazuje se i da „veliki broj vlada nije ni reagovao ili su izvršile direktan napad na radnička prava, plate i uslove rada“.

„Dok je 60 odsto globalne radne snage u neformalnom sektoru, bez prava, minimalne plate i socijalne zaštite, a neizvestan rad zabrinjava gotovo 40 odsto onih u formalnom zaposlenju, jasno je da je društveni ugovor razbijen u deliće“, konstatuje MKS i ukazuje da „dostojanstven rad za sve radnike mora biti osnov za plan oporavka“.

Međunarodna konfederacija Sindikata (Internationa Trade Union Confederation – ITUC) sa sedištem u Briselu globalna je sindikalna organizacija u čijem je sastavu 305 sindikalnih centrala iz više od 150 država sa ukupnim članstvom od približno 200 miliona radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari