Momirović: Italija je velika šansa za plasman naših poljoprivrednih proizvoda 1Foto: MUST/ Đ.K.

„Robna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Italijom u prošloj godini iznosila je više od pola milijarde evra i činila je preko 12 odsto vrednosti ukupne trgovinske robne razmene sa ovom zemljom“, rekao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović tokom izlaganja na panelu u okviru Poslovnog foruma Srbija – Italija u Trstu, saopštilo je Ministarstvo.

Poslovnom forumu u Trstu pored nekoliko ministara iz Srbije i Italije prisustvuje i veliki broj privrednika iz obe zemlje.

„Kada govorimo o našem ukupnom izvozu u Italiju, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi učestvovali su sa 17,1 odsto. Trećinu čine žitarice, a ukupan izvoz je bio preko 300 miliona evra. Italija je i prvo izvozno tržište za stočnu hranu za naše poljoprivrednike. Na ovo tržište plasiramo više od trećine ukupnog izvoza stočne hrane iz Srbije u svet i kada vidimo ove podatke potpuno je jasno koliko je Italija strateški važan trgovinski partner Srbije“, izjavio je ministar Momirović tokom Panela posvećenog cirkularnoj ekonomiji, a kome je prisistvovao veliki broj italijanskih i srpskih privrednika.

Srbija i Italija su tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri, a tome svedoči i ukupna trgovinska razmena u 2023. godini koja je iznosila je 4,5 milijardi evra, od čega je naš izvoz bio blizu dve milijarde evra, zaključio je ministar trgovine Tomislav Momirović, zaključuje se u saopštenju MUST.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari