Momirović otvara Međunarodni sajam u Banjaluci: Privreda BiH ključni ekonomski partner Srbije u regionu 1Foto: MUST/Đ. K.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović najavio je danas da će otvoriti Međunarodni sajam u Banjaluci, koji se održava od 3. do 5. aprila, kao i da će na njemu predstaviti potencijale za dodatno unapređenje ekonomskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

„Najvažnije je da ćemo predstaviti Srbiju na međunarodnom planu, ne samo kao centar regiona nego i kao važnu i prepoznatljivu destinaciju u ovom delu Evrope“, rekao je Momirović.

Nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem, rekao je da je privreda BiH ključni ekonomski partner Srbije u regionu.

„To potvrđuje i činjenica da ne postoji nijedno tržište u okruženju na kome Srbija beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim trgovinske razmene od tržišta BiH“, naveo je ministar, a saopštilo je Ministarstvo.

Podsetio je da je u 2023. godini tržište BiH, posle Nemačke, druga izvozna destinacija, kao i da je ukupna robna razmena prošle godine između dve zemlje bila tri milijarde evra, a od čega je izvoz robe iz Srbije u BiH bio blizu dve milijarde evra.

Кošarac i Momirović su razgovarali i o implementaciji sporazuma u okviru Trilateralnog trgovinskog komiteta BiH – Srbija – Turska, kao i o saradnji u okviru CEFTA Sporazuma.

„Činjenica, da je Beograd domaćin najznačajnije svetske izložbe Ekspo 2027, najbolje govori o ozbiljnosti i odgovornosti politike rukovodstva Srbije na međunarodnom planu“, rekao je Кošarac.

Istakao je da je taj sajam, sa aspekta spoljnotrgovinske politike, među najvećim uspesima Srbije, pored Ugovora o slobodnoj trgovini sa Кinom.

Košarac je naveo da Ekspo 2027 predstavlja ozbiljnu šansu, koju privrednici iz Republike Srpske i BiH treba da iskoriste za prezentaciju i promociju privrednih kapaciteta Srpske i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari