Momirović: Rešeno 99 odsto problema u vezi sa eksproprijacijom zemljišta na deonici Iverak-Lajkovac 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović izjavo je danas da je rešeno 99 odsto problema u vezi sa eksproprijacijom zemljišta na trasi brze saobraćajnice Iverak–Lajkovac koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki.

„Kada pričamo o eksproprijaciji na teritoriji čitave države moram da kažem da mi sada eksproprišemo na desetine hiljada katastarskih parcela“, izjavio je Momirović u obilasku radova na izgradnji saobraćajnice Iverak-Lajkovac.

On je najavio da će početkom iduće godine Valjevo biti spojeno sa auto-putem „Miloš Veliki“.

Brza saobraćajnica koja će spojiti Valjevo sa auto – putem Miloš Veliki potpuno će promeniti perspektivu pre svega Valjeva, a Lajkovac će postati jedan moćan saobraćajni centar. Ove saobraćajnice se grade po najvišim evropskim standardima i ovakve saobraćajnice dugujemo našim građanima. One će generisati nove investicije, veći rast plata, a onda će to pratiti i dodatni rast penzija“, rekao je Momirović.

On je naglasio da imamo prugu na nivou najrazvijenijih zapadnih zemalja, a završavamo projektnu dokumentaciju kako bi što pre nastavili dalje sa rekonstrukcijom ove pruge do Kosjerića, onda i do Užica pa dalje i do Priboja.

Saobraćajnicu Iverak-Lajkovac dugu 18,3 kilometra gradi kompanija Čajna Šandong, a projektovana je za brzine do 100 kilometar na sat. Radovi su u vrednosti 158 miliona evra, a gradnja je počela u junu 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari