N1: Od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje i gasa 1Foto: Couleur / Pixabay

Od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 odsto, a u maju 2024. godine uslediće nova poskupljenja sa istim procentima, navodi se u novom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju, prenosi N1.

Uprkos najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „ako situacija sa energentima ostane ovakva, neće biti potrebno poskupljenje struje“, prema izveštaju MMF tog uvećanja će biti kao što je prvobitno bilo planirano.

„Potrebno je dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“, navodi se u izveštaju MMF.

Navedeno je da cene gasa i električne energije koje nisu za domaćinstva „ostaju niske u poređenju sa konkurentima, pa dalja poskupljenja ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća“.

U izveštaju je navedeno da se Vlada Srbije saglasila da je potrebno dalje povećanje cena struje i gasa.

„Vlasti su veoma svesne izazova sa kojima se suočava energetski sektor i posvećene su sveobuhvatnim reformama kako bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje energijom, poboljšala energetska efikasnost i, na srednji i dugi rok, značajno smanjile emisije ugljenika, a saglasne su da je za postizanje tih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa“, naveo je MMF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari