Na pristaništima u Srbiji od početka godine pretovareno 2,7 odsto više tereta nego u istom periodu prošle godine 1Foto: Beta/Milan Timotić

Na pristaništima u Srbiji od početka ove godine pretovatreno je 7,4 miliona tona tereta, što je 2,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Najveći rast pretovara zabeležen je kod uglja, za 87 odsto više nego na kraju prošlogodišnjeg drugog kvartala, zbog uvoza tog energenta. Najveći pad je bio u pretovaru žitarice – 77,5 odsto.

Do kraja 2023. godine očekuju se bolji rezultati nego u prošloj godini, zbog ukupnog polugodišnjeg rasta pretovara i povećanja cene žita na međunarodnom tržištu, koje će pozitivno uticati na domaći izvoz, navedeno je u sapoštenju.

Najčešće pretovarena vrsta tereta su šljunak, pesak i kameni agregati, sa učešćem od 29 odsto. Ugalj je na drugom mestu, sa 22 odsto udela, a nafta i naftni derivati na trećem, sa 13 odsto. Na četvrtom mestu nalaze se rude sa 12 odsto učešća.

U međunarodnom putničkom saobraćaju bilo je 592 pristajanja i 76.000 putnika, što je u odnosu na prethodnu nautičku sezonu 6,9 odsto manje pristajanja, a 27 odsto više putnika zbog bolje popunjenosti kruzera.

Na međunarodnom pristaništu u Beogradu ostvarena su 242 pristajanja, u Novom Sadu 161 a u Donjem Milanovcu 113, dok se najviše putnika iskrcalo u prestonici – 31.660.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari