Na SEEPEX berzi struje pokrenuto unutardnevno tržište 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Na srpskoj berzi električne energije SEEPEX juče u 10 sati pokrenuto je prvo takozvano kontinualno unutardnevno tržište struje, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Unutardnevno tržište struje rezultat je saradnje srpske berze SEEPEX i slovenačke berze BSP South Pool, koje su u decembru prošle godine zajednički oformile Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, prvu te vrste za region Centralne i Jugoistočne Evrope.
Pružanjem usluge unutardnevnog tržišta struje, omogućava se učesnicima na SEEPEX berzi da vide sve ponude za prodaju struje na ADEX berzi iznete za taj dan kao i mogućnost da se aranžmani sklopljeni dan ranije popravljaju to jest da se ponudi dodatna količine struje od strane prodavca ili poveća količina koja se pazari od strane kupca. Važno je naglasiti da kada se govori o električnoj energiji koja se iznosi na unutardnevno tržište reč o manjim količinama od onih koje se nude na dan unapred tržištu.

Od dvadeset registrovanih učesnika na SEEPEX unutardnevnom tržištu učešće u prvom danu trgovine uzelo je 16 trgovaca iz Srbije, regiona i Evropske unije. Tokom prvog dana trgovine zaključeno je sedam transakcija, dok je referentna bazna cena postigla vrednost od 99,53 evra po megavat satu.
– Uspostavljanjem efikasnog unutardnevnog tržišta, uz dan unapred tržište, Srbija je prva u regionu ponudila investitorima u obnovljive izvore energije u potpunosti kompletiran tržišni okvir, neophodan za pozicioniranje na tržištu i kontrolu rizika – izjavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike Srbije.
Inače, cilj Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, je da se pored Srbije i Slovenije proširi i na druge zemlje u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari