Na Zlatiboru otvoren Inovacioni biznis centar 1Foto: Opština Čajetina

Na Zlatiboru je otvoren Inovacioni biznis centar koji će, kako je rečeno, omogućiti podršku razvoju preduzetništva i inovacija u poslovanju na Zlatiboru i Čajetini.

Vlada Srbije je u taj centar, koji se nalazi u zdanju Kulturnog centra na Zlatiboru, uložila 20 miliona dinara za opremu, a opština Čajetina je izdvojila 15 miliona dinara, obezbedivši prostor za njegovo funkcionisanje.

„Zlatibor je upisan u inovacionu i digitalnu kartu ne samo Srbije, nego i cele Evrope. Razvojem ovog centra, sve veći broj pojedinaca i startap kompanija odlućiće da u njemu započne svoje poslovne aktivnosti“, kazao je Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, prilikom otvaranja tog centra.

On je dodao da će taj centar, jedan od 25 takvih u Srbiji, koristiti i „digitalni nomadi iz celog sveta koji u njemu mogu da rade, dok borave na Zlatiboru“.

Navodeći da će „krajem ove ili početkom naredne godine biti otvoren auto-put do Požege i da će se od Beograda do Zlatibora stizati kolima za sat i po ili sat i četrdeset pet minita“, te da „aerodrom Ponikve (kod Užica, prim.autora) samo što nije krenuo da prima velike avione“ i da se „nada da će to biti početkom sledeće godine“, on je istakao da će „turistima na Zlatiboru taj centar biti od velikog značaja“.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, istakao je da ta lokalna samouprava mora da odgovori na potrebe građana, preduzetnika, ali i turista kako bi Zlatibor opstao na zahtevnom turističkm tržištu.

„Ako želite da budete konkurentni na tržištu, morate da pratite tehnološki naredak“, kazao je Stamatović i dodao da je ta opština, u svojim strateškim planovima, posebno zacrtala razvoj inovacija i primenu novih tehnologija, prvenstveno u turizmu i poljprivedi.

Darko Đurović, direktor Inovacionog biznis centra, objasnio je da će multifunkcionalni prostor koristiti stanovnštvo Čajetine i Zlatibora, kao i turisti.

„Cilj našeg centra je podrška u zapošljavanju mladih u Čajetini, ali to je i mesto okupljanja svih ljudi koji žele da svoje znanje i ideje podele sa drugima u zajedničkom radnom prostoru“, kazao je Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari