Šta pokazuje istraživanje: Koji internet je najbrži u Srbiji? 1Foto: Shutterstock/Cristian Gutu

Studija francuske kompanije nPerf pokazuje da SBB dominira tržištem u pogledu performansi fiksne internet veze.

Ova analiza zasnovana je na podacima koje generiše korisnik nPerf Speed Test, a ukupni rezultati uzimaju u obzir sve fiksne tehnologije dostupne u zemlji (ADSL, kablovska, optička vlakna…).

Takođe bazirana je na hiljadama testova koje su sproveli isključivo krajnji korisnici operatera, što je čini jednom od najvećih studija u zemlji. Stoga oni odražavaju stvarno iskustvo javnosti u Srbiji na raznim internet mrežama.

NPerf rezultat, izražen u nPoints, odražava ukupan kvalitet veze koju je iskusio korisnik. Rezultati uzimaju u obzir sve relevantne indikatore.

U pomenutoj analizi rađenoj u periodu od 1. januara do 31. decembra 2023., SBB (104 Mb/s) je identifikovan kao pružalac najbrže fiksne brzine preuzimanja u Srbiji. Ova brzina je mera količine podataka primljenih od nPerf servera u jednoj sekundi.

Šta pokazuje istraživanje: Koji internet je najbrži u Srbiji? 2
Foto: nPerf

Brzine preuzimanja veće od 25 Mb/s se klasifikuju kao odlične, što omogućava aktivnosti kao što je 4K video strimovanje.

SBB je postigao najbolje kašnjenje (29 ms) u Srbiji. Ova kategorija opisuje koliko reaguje internet veza, i manje kašnjenje znači neposredniju interakciju sa sadržajem.

Takođe, latencija koja se meri u milisekundama (ms), pokazuje da je SBB u kategoriji „odlična“.

Orion je ponudio najveću brzinu upload-a u Srbiji (60 Mb/s), a brzina otpremanja se odnosi na to koliko brzo možete da pošaljete informacije sa svog uređaja na nPerf server.

Brzine otpremanja veće od 10 Mb/s su klasifikovane kao odlične, što omogućava pretplatnicima da lako uploaduju HD video zapise na Internet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari