Najskuplja alkoholna pića u Norveškoj, najjeftinija u Mađarskoj 1Ilustracija Foto: Pixabay/Pixels

Najskuplja alkoholna pića u Evropskoj uniji kupuju Finci. Tamo je žestoko pićečak 93 odsto skuplje od proseka Evropske unije koji se nalazi negde između cena u Litvaniji i Francuskoj, pokazuju podaci evrostata iz 2020. godine.

S druge strane najjeftinije alkoholno piće je u Mađarskoj i za 27 odsto je jeftinije od proseka u EU, a za čak 2,6 puta jeftinije nego u Finskoj.

Ako su u Finskoj alkoholna pića najskuplja u EU, najskuplje piće u Evropi prodaje se u Norveškoj, čak 2,5 puta skuplje od prosečne cene u EU. Tek malo jeftinije od toga je piće na Islandu gde je 2,4 puta skuplje od EU proseka.

Zanimljivo je da je na Balkanu, pored Mađarske najjeftiniji alkohol u celoj Evropi. U S. Makedoniji je je 24 odsto jeftiniji od proseka EU, u BiH 23,5 odsto, u Rumuniji 26 odsto, a u Bugarskoj 20 odsto ispod proseka EU.

U Srbiji alkoholna pića jesu jeftinija do proseka EU, za oko 11 odsto, ali su skuplja nego u okruženju, pa i nego u Poljskoj, Češkoj, a na nivou Španije.

U našem regionu najskuplja alkoholna pića prodavala su se u Crnoj Gori, 11,5 odsto iznad proseka, Albaniji devet odsto i Hrvatskoj 6,6 odsto skupje od proseka EU.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Najskuplja alkoholna pića u Norveškoj, najjeftinija u Mađarskoj”

  1. Svaka čast M.O.
    Gde je tabela sa nekoliko vrsta pića, po zemljama, i sa cenama. Nakon toga na svakom čitaocu je da prihvati silne brojke koje govore „koliko puta“ ili „koliko procenata (odsto)“ je nešto skuplje? A gde je tek prosečna cena???

  2. U Finskoj, Norveskoj i Svedskoj, striktno je regulisana kolicina koja moze da se kupi zbog istorijskih problema sa alkoholom.
    Svedska je uvela jednu jedinu prodavnicu za alkohol: Systembolaget.
    Dakle u Systembolagetu ne mozete da udjete i kupite gajbu vodke, cak i da imate para. Nego jednu ili maksimlano dve flase nedeljno po osobi.
    Sto se alkohola tice, isto kao i za cigarete i treba da bude skupo i nepristupacno jer steti svemu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.