Povodom završetka rehabilitacije bloka 4 u koji je uloženo 76,2 miliona evra, u Termoelektrani Nikola Tesla A juče je održana svečana promocija tog projekta. Time je blok, snage 308,5 megavata, završio fazu probnog rada i testiranja. Direktor Privrednog društva TENT Dragan Popović istakao je da je to ne samo najveća pojedinačna investicija Elektroprivrede Srbije u 2007.

Povodom završetka rehabilitacije bloka 4 u koji je uloženo 76,2 miliona evra, u Termoelektrani Nikola Tesla A juče je održana svečana promocija tog projekta. Time je blok, snage 308,5 megavata, završio fazu probnog rada i testiranja. Direktor Privrednog društva TENT Dragan Popović istakao je da je to ne samo najveća pojedinačna investicija Elektroprivrede Srbije u 2007. već i najveće ulaganje u neki od blokova u elektranama realizovano u prethodnih 20 godina. On je dodao da je proces modernizacije bloka 4 trajao osam i po meseci a finansiran je novcem iz prihoda od prodaje električne energije, bez dinara kredita.

POPOVIĆ: Energetski aranžman nema veze s Kosovom

Obrenovac – Sporazum o energetskoj saradnji sa Rusijom nema nikakve veze sa Kosovom i Metohijom. Energetski aranžman sa Rusijom i Kosovo i Metohija su dve različite priče, koje treba odvojiti, izjavio je Popović, ali nije želeo da komentariše pisanje medija da je Vlada Srbije uslovila prihvatanje energetskog sporazuma, podizanjem cene za preuzimanje 51 odsto Nafne industrije Srbije na dve milijade evra. „U medijima se iznosi krajnje pogrešne špekulucije u vezi sa sporazumom o energetskoj saradnji sa Rusima, a to je dokument strogo poverljiv i ne bi ga komentarisao“, naglasio je Popović.

Uz konstataciju da TENT i Rudarski basen Kolubara koji u ukupnoj proizvodnji električne energije učestvuju sa oko 50 odsto, predstavljaju oslonac EPS generalni direktor Elektroprivrede Srbije Vladimir Đorđević podsetio je da je prošle godine EPS proizveo gotovo 39 milijardi kilovat-sati električne energije, što je za pola milijarde kilovat-sati više nego 2006.
– Naše termoelektrane su prošle godine proizvele gotovo 24 milijarde kilovat-sati električne energije što je za oko 630 miliona kilovat-sati više u odnosu na rekordnu 2006. godinu. Sve je to rezultat velikih ulaganja u termo kapacitete. U prethodnih nekoliko godina u rehabilitaciju i modernizaciju termokapaciteta uloženo je oko 380 miliona evra. To je podiglo kapacitet starih blokova za čak 400 megavata, što je ravno izgradnji jednog novog bloka te snage – rekao je Đorđević, dodavši da EPS nastavlja modernizaciju postojećih blokova, čekajući strateškog partnera za gradnju novih termoelektrana.
Prema rečiam ministra rudarstva i energetike Aleksandra Popovića, u narednom periodu bi trebalo odrediti prioritete. „Ako je jedan od prioriteta da EPS postane lider u regionu, onda bi to trebalo dozvoliti nesmetano poslovanje i razvoj kompanije kroz realnu cenovnu politiku. Jer, ako se to dogodi, onda možemo očekivati da EPS, za pet do šest godina, postane udarna pesnica srpske privrede“, ističe Popović. Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin podseća da Ministarstvo na čijem je čelu prati sve projekte koje realizuje EPS a vezani su za zaštitu ekologije. On je, uz konstataciju da je energija resurs budućnosti, izrazio očekivanje da će u toku ove godine na pepelištima Elektroprivrede biti zasađeno oko 50 hiljada stabala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari