Najviše gostiju iz regiona, ali stižu i Holanđani, Nemci, Rusi... 1Foto: Nenad Kovačević

Na Zlatiboru je otvorena zimska turistička sezona, od koje se očekuje da po broju gostiju i ostvarenih noćenja, bude uspešna bar kao i 2017. godina.

Osim novih sadržaja koji će već u naredna dva i po meseca biti ponuđeni turistima, priprema se i zanimljiv program za doček Nove godine i svi novogodišnji aranžmani u hotelima su rasprodati.

– Kada smo na početku 2017. analizirali rezultate iz prethodne godine, pomislili smo da smo ostvarili rekord koji će teško biti prevaziđen. Međutim, sada kad sumiramo rezultate, možemo sa zadovoljstvom da konstatujemo da će Zlatibor ugostiti od pet do sedam odsto turista više nego 2016. godine. Ohrabruje i podatak da je za oko sedam odsto povećan broj inostranih gostiju, što ukazuje na to da Zlatibor postaje moderna i konkurentna evropska turistička destinacija. Među inostranim gostima prednjače gosti iz susednih zemalja, posebno iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, a sve više je turista iz Makedonije i Rumunije. Raduje nas i to što nam dolazi i sve više gostiju iz zemalja zapadne Evrope, poput Holandije i Nemačke, a povećava se i broj zaljubljenika u zimske sportove iz Rusije – kaže za Biznis Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Naš sagovornik ukazuje i na podatak Republičkog zavoda za statistiku da je Zlatibor najposećenije turističko mesto u Srbiji i da takvu poziciju, u saradnji sa opštinom Čajetina i investitorima, želi da sadrži. On objašnjava da je povećanje broja gostiju iz regiona posledica kontinuirane kampanje kojom Turistička organizacija Zlatibor, godinama unazad, promoviše potencijale te planine. To čini i na međunarodnim sajmovima turističke privrede u drugim državama. U fokusu ove sezone biće aktivan odmor, poput sportskih i adrenalinskih sadržaja na Ski-centru Tornik, i porodični turizam. Na Zlatiboru je sve više porodica sa decom kojima će biti ponuđeni zanimljivi sadržaji, od Dino parka, preko Avantura parka, do dečjeg skijališta Obudojevica.

Komentarišući cene smeštaja u punoj sezoni Živanović kaže da najam sobe u privatnom smeštaju košta od deset do dvanaest evra po osobi, a polupansion u hotelima od 25 do 70 evra, u zavisnosti od kategorije, i naglašava da su cene ostale na istom nivou kao prošle zime. S druge strane, novogodišnji aranžmani u hotelima od najmanje tri noćenja kreću se od 200 evra do nekoliko stotina evra po osobi, dok doček u klubovima i kafićima košta od 20 evra pa naviše.

Novogodišnje slavlje trajaće od 29. decembra do 1. januara, kada će na Kraljevom trgu, u organizaciji TO Zlatibor i opštine Čajetina, biti priređena četiri koncerta. Tako će 29. decembra, u 20 časova, nastupiti Riblja čorba, a taj koncert Zlatiboru poklanja subotička kompanija Pionir (vlasnik hotela Tornik), dok će naredne večeri goste zabavljati Toni Cetinski. Novogodišnji program počinje 31. decembra, u 18 časova, predstavom za decu, nastavlja se nastupom benda DŽuboksi iz Bajine Bašte, a potom će uslediti koncert Jelene Tomašević. U ponoć na scenu stupaju trubači Marka Gligorijevića, a biće priređen i vatromet. Prve večeri 2018. godine, goste Zlatibora zabavljaće Lexington bend.

Kad je reč o planovima, ni toga ne manjka. Do kraja godine trebalo bi da bude završen Omladinsko-kulturni centar, višenamenski prostor koji je nedostajao Zlatiboru, a koji će poslužiti za organizovanje kulturnih i drugih sadržaja. Centar će imati salu za pozorišne predstave i filmske projekcije, galeriju, biblioteku, prostor za omladinska i druga udruženja i dve multifunkcionalne sale. Osim toga, opština je nedavno za oko 1,6 miliona evra kupila Sportsko-turistički centar Zlatibor od oko 9.200 kvadratnih metara sa zemljištem od dva hektara koji, osim sportske dvorane, ima hotel i druge sadržaje. Novac za to, kako je objasnio predsednik Opštine Milan Stamatović, obezbeđen je iz opštinskog budžeta, a namera lokalne samouprave je da time doprinese razvoju sportskog turizma na Zlatiboru, odnosno da obezbedi vrhunske uslove za pripreme sportskih klubova iz zemlje i inostranstva.

Među investitorima i vojvoda od Kenta

Podršku razvojnim planovima TO Zlatibor pruža lokalna samouprava koja finansira nekoliko projekata. Jedan od najatraktivnijih svakako je izgradnja panoramske žičare-gondole, dužine devet kilometara, koja će spojiti Zlatibor i Tornik, sa međustanicom u blizini Ribničkog jezera. Projekat vredan 13 miliona evra, koji finansira čajetinska opština, a koji bi prema rečima Arsena Đurića, zamenika predsednika opštine, trebalo bi da bude završen do kraja naredne godine, već privlači pažnju investitora. Među njima je i vojvoda od Kenta koji je, pre nekoliko dana, sa investitorima iz Slovenije, posetio Zlatibor. Sa čelnicima Čajetine razgovarali su o mogućnostima ulaganja u izgradnju hotela i drugih turističkih sadržaja u blizini trase iznad koje će ići gondola, a posebno su zainteresovani za kompleks Zlatni grad, čija je gradnja planirana na međustanici gondole – u blizini Ribničkog jezera.

Više od 20.000 turista dnevno

– Prema našim procenama na Zlatiboru će tokom zimske sezone boraviti više od 20.000 turista dnevno, a u novogodišnjoj noći očekujemo oko 50.000 gostiju. Inače, svi kapaciteti su prilagođeni zimskim uslovima. U Dino parku radiće veliko klizalište, nekoliko staza za sankanje i dečja škola skijanja. Posetiocima Avantura parka, u kome postoji sistem za veštačko osnežavanje, na raspolaganju je velika ski-staza na kojoj je moguće i noćno skijanje, kao i dečja škola skijanja. Osim toga, opština Čajetina je dodatno uredila prostor na Obudojevici, gde će biti veliko sankalište i nekoliko dečjih ski-staza – ističe Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari