Nakon otvaranja Kine cena nafte dostiže 121 dolar po barelu 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Cene nafte mogle bi dostići čak 121 dolar po barelu kada se kineska ekonomija potpuno otvori nakon niza ograničenja vezanih za epidemiju korona virusa, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Međutim, postoje velike neizvesnosti koje se nadvijaju nad tržištem, rekao je potpredsednik S&P Globala, Daniel Jergin.U intervjuu za CNBC, jedan od najuglednijih naftnih analitičara je istakao da osnova S&P Globala za cene sirove nafte Brent ostaje 90 dolara po barelu, iako postoji potencijal za pad na 70 dolara po barelu u slučaju globalne recesije.

Jergin je upozorio na tri ključna rizika s kojima se tržište trenutno suočava: odluke o monetarnoj politici američke centralne banke, kineska potražnja za naftom i odgovor Moskve na gornju granicu cena uvozne ruske nafte koju su G7 i Evropska unija nametnuli 5.decembra.

– Ako Kina preboli Covid onda ćete povećati potražnju na tržištu“, rekao je Jergin. To bi moglo biti „jedan veliki podsticaj“ gurajući cene na 121 dolar po barelu, nadovezujući se na pritisak uzrokovan nedovoljnim ulaganjem u naftu i gas, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari