NALED: Legalizacija mora da bude prioritet Vlade u naredne dve godine 1Foto: NALED

Digitalizacija postupka i masovno sprovođenje ozakonjenja nelegalnih objekata treba da budu prioriteti Vlade u naredne dve godine, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED).

Savez za imovinu i investicije NALED-a nominovaće novoj Vladi Srbije za rešavanje u naredne dve godine i uvođenje sistema eProstor za izradu prostornih i urbanističkih planova i pojednostavljenje procedure postavljanja baznih stanica mobilne telefonije.

Među prioritetima koje su članovi Saveza izabrali jesu i ukidanje konverzije uz naknadu koja je zarobila 5.000 hektara građevinskog zemljišta, bolji poreski tretman samostalnih proizvođača zelene energije tzv. prozjumera, kao i rešavanje sporova nad poljoprivrednim zemljištem između zadruga i kompanija koje su to zemljište kupile, nastalih usled nejasnog tumačenja Zakona o zadrugama.

Fokus Saveza je time stavljen na brže otklanjanje prepreka koje otežavaju ili onemogućavaju ulaganja u Srbiji.

“Nastavićemo da radimo na inicijativama koje će učiniti da Srbija bude najbolje mesto za investiranje, a za to je neophodno pre svega dodatno definisanje imovinsko pravnih odnosa. Istakao bih i važnost rešavanja goruće teme energetske tranzicije, za šta je potrebno formiranje podsticajnog sistema za zelene izvore energije”, rekao je novi predsednik Saveza za imovinu i investicije Andrija Vuković iz MK Group.

Među ključnim rezultatima Saveza istaknut je doprinos uspostavljanju dva važna elektronska sistema – eAukcija u okviru koje je u 2021. organizovano gotovo 14.500 licitacija za prodaju imovine u postupcima izvršenja i uvedena transparentnost u ovu proceduru, kao i eŠalter kroz koji je za skoro četiri godine podneto više od 1,5 miliona zahteva za upis u katastar dok je prosečno vreme rešavanja predmeta 5,26 dana.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković najavio je da će uskoro biti donet novi Zakon o legalizaciji koji će ozvaničiti masovnu legalizaciju koja će biti digitalna, baš kao što je i NALED predlagao.

On je istakao da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno na unapređenju celog sistema RGZ–a.

“Digitalizacijom postupaka upisa u katastar omogućena je komunikacija između različitih državnih organa, što je građane lišilo odlaska na nekoliko šaltera a postupak upisa skratilo na pet dana. Reforme su još uvek u toku i NALED nam je saveznik u tome”, istakao je Drašković.

Na satelitskom snimku RGZ–a evidentirano je više od 2,5 miliona nelegalnih objekata.

Gradovi i opštine zbog ograničenih resursa uspevaju da u proseku reše nešto više od 20 predmeta mesečno dok na svakog službenika dođe više od 1.100 zahteva, saopštio je NALED.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari