NALED predstavio Vladi Srbije predloge 35 mera za unapređenje uslova poslovanja 1Foto: Arhiva MIC

Članovi Nacionalne alijanse za lokanli ekonomski razvoj (NALED) predstavili su danas Vladi Srbije predloge 35 mera za unapređenje uslova poslovanja, koje smatraju prioritetnim za ubrzanje ekonomskog rasta, razvoj privrede i privlačenje investicija, veću efikasnost javne uprave, otvaranje radnih mesta i bolji standard građana.

Predstavnici NALED i BFC kluba gradova i opština istakli su da bi u mandatu ove Vlade trebalo sprovesti digitalizaciju procedura u zdravstvu radi lakšeg pristupa građana zdravstvenoj zaštiti, i olakšati pristup i drugim javnim uslugama kreiranjem mobilne aplikacije eUprava.

Kako se navodi u saopštenju NALED, potrebno je omogućiti da građani razdvajaju posebne vrste otpada u domaćinstvima.

Dodaje se da je bi poljoprivrednicima trebalo obezbediti efikasnije dobijanje podsticaja uspostavljanjem eAgrara, doneti novi program za suzbijanje sive ekonomije, završiti proces legalizacije i rešiti druga otvorena pitanja u oblasti imovine, što bi lokalnim samouptavama olakšalo privlačenje ulaganja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da mnoge reforme, koje su sprovedene i koje su u toku, ne bi bile uspešne bez pomoći podrške i inicijative NALED.

„Neke od prioritetnih oblasti na kojima ćemo raditi su konverzija zemljišta, legalizacija, pravosuđe, novi servisi elektronske uprave, digitalizacija privrede, veštačka inteligencija i obrazovanje“, rekla je Brnabić.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković uručio je premijerki Povelju o zajedničkom radu sa popisom 30 reformi koje je Vlada sprovela uz podršku NALED od 2017. godine do sada.

Među prioritetnim merama koje su predložene Vladi su dalje smanjenje poreskog opterećenja zarada, rešavanje pitanja parafiskalnih nameta i optimizacija radnog zakonodavstva, pre svega kroz regulisanje fleksibilnog rada i proširenje reforme sezonskog zapošljavanja na nove delatnosti.

Predloženo je i unapređenje energetske efikasnosti, uvođenje sistema eProstor, smanjenje papirne dokumentacije u komunikaciji države, građana i privrede, putem razvoja elektronske pisarnice i eDostave.

Prioriteti su i zaštita vazduha i vode kroz promenu politike naknada za zagađivače i jačanje inspekcijskog nadzora, veće povezivanje privatnog i državnog zdravstva i pojednostavljenje procedure stavljanja novih lekova na tržište, a predlog je i da se pojednostavi doniranje hrane pred istek roka upotrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari