NALED: Zakon o službenim kontrolama u oblasti hrane olakšaće izvoz te robe 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Zakon o službenim kontrolama u oblasti hrane očekuje se da bude usvojen sledeće godine, kako bi se uvela efikasnija kontrola svih učesnika u lancu proizvodnje i olakšao izvoz te robe, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Srbija do sada nije imala ovakav zakon, a glavni cilj je da se sistem nadzora uskladi sa propisima Evropske unije (EU) i osigura jednak nivo bezbednosti hrane.

„Hrana u Srbiji je bezbedna i kvalitetna, a procenat uzoraka koji su problematični je izuzetno nizak i pre svega se odnosi na pogrešno deklarisanje hrane“, ocenio je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović na sednici Saveza NALED-a za hranu i poljoprivredu održanoj povodom Svetskog dana hrane.

Kako su rekli iz NALED-a, njihov fokus je na upravljanju otpadom hrane jer više od 99 odsto organskog otpada završava na deponiji.

Jedna od preporuka NALED-a i drugih organizacija civilnog društva jeste da se olakša doniranje hrane koja je pred istekom roka.

„Jedan od načina da se kompanije stimulišu da doniraju viškove hrane jeste ukidanje poreza na dodatnu vrednost (PDV) na donacije, jer zbog visokih troškova često odustaju od akcije“, istakao je direktor za održivi razvoj u NALED-u Slobodan Krstović.

On je rekao da je ministarstvima životne sredine i finansija predstavljeno da je takva praksa u EU, kao i da je nedavno u Bosni i Hercegovini takav zakon stupio na snagu.

„Na taj način hrana bi išla u humanitarne svrhe, a paralelno bismo očistili prirodu, jer upravo je organski otpad glavni uzrok nekontrolisanih požara na deponijama“, dodao je Krstović.

Šef Odseka za označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić je podsetio da je bezbednost hrane jedno od najobimnijih zakonodavnih okvira u poglavlju 12 pregovora sa EU, gde je deset predloga zakona otišlo na konsultacije u Briselu, a šest je još u pripremi.

„Kako bismo ukinuli PDV na donacije hrane, moramo da izvršimo sve pripremne radnje da vidimo da li se to isplati – moramo da utvrdimo ko su donatori, ko posrednici, ko bi bili krajnji primaoci“, ocenio je Raketić.

Važan uslov za stvaranje boljeg okruženja za plasman bezbedne hrane ostaje proces digitalizacije, u kome nove tehnologije treba da doprinesu prepoznavanju opasnosti u svakoj od faza proizvodnje hrane i proceni njihove štetnosti po zdravlje, navodi se u saopštenju NALED-a.

Ocenjeno je da su do sad novi alati obezbedili transparentniji i efikasniji nadzor, putem platforme eInspektor i eAgrara, koji doprinosi efikasnijoj kontroli poljoprivrednih proizvođača i usklađenosti sa veterinarskim, fitosanitarnim i standardima zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari