Narodna banka Srbije zadržala kamatnu stopu, do kraja godine očekuje pad inflacije na osam odsto 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 6,5 odsto.

Takođe, su zadržane i kamatne stope na depozitne olakšice (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

U obrazloženju NBS navodi se da je na odluku da na poveća kamatnu stopu uticalo globalno popuštanje inflatornih pritisaka, kao i opadajuća putanja domaće inflacije.

Ukupna inflacija u okruženju se smanjuje, posebno u evrozoni koja je naš najvaniji trgovinski partner, ali NBS upozorava na skorašnji rast cena energenata i povišene troškove zarada, zbog čega centralne banke moraju biti na oprezu.

U Srbiji je međugodišnja inflacija u avgustu iznosila 11,5 odsto, a njeno usporavanje je rezultat usporavanja rasta cena hrane i cena u okviru bazne inflacije (kada se isključe cene hrane, energije, alkohola i cigareta) koja je iznosila 9,1 odsto.

Narodna banka ističe da bi do kraja godine godišnja inflacija trebalo da se smanjuje za oko jedan procentni poen svakog meseca, da bi u decembru pala na oko osam odsto.

Na pad inflacije, osim pada spoljne inflacije, kako navodi NBS, uticaće i izlazak iz obračunske osnovice poskupljenja energije i hrane iz druge polovine prošle godine, kao i efekti monetarnog zatezanja.

Što se tiče privrednog rasta, NBS ukazuje da je dinamika povoljnija od one koju su očekivali u avgustu, kada su prognozirali da će biti „od dva do tri odsto, ali najverovatnije bliže donjoj granici“.

Na bolje rezultate od očekivanih utiče prerađivačka industrija, kao i bolji prinosi poljoprivrede od očekivanih, pa će poljoprivredna sezona biti bolja od prosečne.

NBS očekuje i doprinos građevinarstva i uslužnih delatnosti, ali i da će domaća tražnja rasti psorije od BDP-a, zbog čega neće doprinosti inflaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari