NBS: Agencija Fič potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+ 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Agencija Fič Rejtings (Fitch Ratings) potvrdila je danas u svom izveštaju kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je večeras Narodna banka Srbije (NBS).

Prilikom redovne šestomesečne ocene kreditnog rejtinga Srbije agencija ‘Fitch Ratings’ zadržala je rejting Srbije na nivou BB+, što je jedan nivo do investicionog rejtinga, navodi NBS, ističući da je Agencija „zadržala i stabilne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu“.

Kao ključne faktore odluke agencija navodi „kredibilan okvir makroekonomske politike koja se vodi u Srbiji“, kao i „snažnije upravljanje, ljudski kapital i viši nivo bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika u odnosu na zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom“.

„Stabilni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga odražavaju i dostupnost spoljnih izvora finansiranja, kao i adekvatnost deviznih rezervi, što omogućava da se apsorbuju pritisci na platni bilans zemlje u vanrednim uslovima na svetskom tržištu, navedeno je u saopštenju.

Guvernerka NBS Jorgovana Tabaković ocenila je, komentarišući odluku Agencije da zadrži krediti rejting Srbije „u uslovima izraženih geopolitičkih rizika i produženog trajanja konflikta u Ukrajini“, da je to „još jedna potvrda da je Srbija spremno dočekala izazove kojima je ceo svet izložen u prethodnih više od dve godine“.

„Adekvatnim i pravovremenim merama i istrajavanjem na stavu da je stabilnost ključna za očuvanje investicionog i potrošačkog poverenja, u Srbiji smo ublažili efekte nekoliko kriza koje se odvijaju istovremeno na globalnom nivou”, navela je Tabaković.

Agencija procenjuje da će povećanje tekućeg deficita platnog bilansa ove godine biti vođeno visokim cenama energenata, pri čemu navodi otpornost priliva stranih direktnih investicija na nivou od oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini 2022. godine, uz očekivanje visokih priliva i u 2023. godini.

Ukupan pritisak na platni bilans ocenjuje kao umeren, naglašavajući u tom kontekstu i značaj visokih deviznih rezervi na nivou od 15 milijardi evra (kraj jula), kao i očuvanu relativnu stabilnost kursa dinara.

„U pogledu inflacije, agencija ‘Fitch Ratings’ ocenjuje da će se, nakon ovogodišnjeg uticaja cena sa svetskog robnog tržišta, inflacija u 2023. godini smanjiti na prosečnih oko sedam odsto i dalje na 3,8 odsto u 2024. godini, što se u velikoj meri poklapa i s projekcijama Narodne banke Srbije“, navedeno je u saopptenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.