NBS: Agencija "Standard i Purs" zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+ 1foto Aleksandar Roknić Danas

Rejting agencija Standard & Poor’s donela je odluku da zadrži kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopšteno je danas iz kabineta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanke Tabaković.

U saopštenju se navodi da se time Srbija i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga, uprkos nepovoljnim efektima sukoba u Ukrajini, usporavanju eksterne tražnje, kao i još uvek visokoj, mada opadajućoj, globalnoj inflaciji.

U svom izveštaju agencija Standard & Poor’s posebno ističe da je rejting Srbije podržan „umerenim nivoom javnog duga i kredibilnim okvirom monetarne politike“, da se očekuje da će „inflacija značajno pasti od 2024. godine, zahvaljujući i kredibilitetu Narodne banke Srbije, čvrstoj monetarnoj politici i stabilnom kursu dinara prema evru, kao i da će „inflacija ući u granice ciljanog koridora Narodne banke Srbije od 3,0 (plus – minus) 1,5 odsto u drugoj polovini 2024. godine“.

„Bankarski sektor u Srbiji je dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan. U junu je pokazatelj adekvatnosti kapitala na nivou bankarskog sistema iznosio jaka 22,3 odsto, dok je učešće problematičnih kredita dostiglo istorijski minimum od 3,0 odsto. Učešće deficita tekućeg računa platnog bilansa u brutom domaćem proizvodu biće više nego dvostruko niže nego u prethodnoj godini, a neto prilivi stranih direktnih investicija višestruko ga premašuju“, prenosi se u saopštenju izveštaj agencije Standard & Poor’s.

Agencija i u srednjem roku očekuje punu pokrivenost deficita tekućeg računa neto prilivima stranih direktnih investicija, umeren nivo javnog duga, visok nivo likvidnosti države i očekivano smanjenje fiskalnog deficita i učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu i u narednim godinama.

Agencija ističe i da su neizvesnosti iz međunarodnog okruženja i dalje značajne, ali da Srbija uspeva da eksterne izazove amortizuje povoljnim domaćim kretanjima i adekvatnim ekonomskim politikama.

„Ocene rejting agencija, uz opadajuću putanju inflacije, potvrđuju ispravnost naših odluka da referentnu kamatnu stopu povećavamo postepeno i odmereno. Odluka dodatno potvrđuje značaj rekordnih deviznih rezervi za uvođenje zemlje u investicioni rejting, kao i značaj relativne stabilnosti kursa dinara prema evru za ukupan poslovni ambijent u zemlji“, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari