NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta 13,4 milijarde evra 1Foto: Bojan Cvejić

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju avgusta ove godine iznosile 13,4 milijardi evra, što je za 300 miliona evra više nego pre godinu daa, saopštila je danas NBS.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 11,1 milijardi evra.

Na kraju avgusta bruto devizne rezerve bile su za 151,8 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, što je u najvećoj meri rezultat delovanja dva faktora – plaćanja deviznih obaveza države (97,5 miliona evra), kao i nastavka aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu radi obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju (ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija je 173 miliona evra).

Kako je saopštila centralna banka, neto prilivi u devizne rezerve tokom avgusta ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 114,6 miliona evra), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat (4,1 milion evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 458,3 miliona evra i bio je za 58,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,4 milijarade evra.

U avgustu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro.

NBS je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu u uslovima pandemije korona virusa na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto prodala 160 miliona evra, a od početka godine milijardu i 515 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.