NBS: Kamata na nedozvoljeni minus 32,17 odsto na godišnjem nivou 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Prosečna kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu građana u avgustu 2023. godine bila je 28,94 odsto, dok je kamata na nedozvoljeni minus 32,17 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).

U odnosu na prethodni mesec, prosečna kamata na takozvani dozvoljeni minus povečana je za 0,1 odsto, a na nedozvoljeni 0,08.

Prema podacima NBS, od 19 banaka koje posluju sa građanima i pružaju ovu vrstu usluge, najnižu kamatnu stopu na dozvoljeni minus ima ProCredit Bank (10,74 odsto), a najvišu Mobi banka A.D. Beograd – 33,71 odsto.

Kada je u pitanju propisana kamata na nedozvoljeni minus, najviša je stopa kod NLB Komercijalne banke A.D. Beograd, 54,95 odsto, a najniža kod ProCredit Bank A.D. Beograd – 9,94 odsto.

Kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije za jul i avgust 2023. godine pokazuje da iznos odobrene pozajmice po tekućim računima stanovništva iznosi čak 43,5 milijardi dinara.

Sredinom septembra ove godine 262.942 tekuća računa građana bila je u docnji, što je oko osam odsto ukupnog iznosa dozvoljenog prekoračenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari