NBS: Nisu tačne izjave da se u Srbiji sprovodi de fakto fiksni kurs 1foto Aleksandar Roknić

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da nisu tačne izjave pojedinih ekonomista da se u Srbiji sprovodi de fakto fiksni kurs, uz napomenu da je relativna stabilnost kursa dinara prema evru odlika NBS, ali da ona nikako ne znači fiksiranje kursa.

Centralna banka je u saopštenju objasnila da fiksiranje kursa podrazumeva da se održava stalno ista vrednost lokalne valute za neku odabranu stranu valutu, kakav je slučaj u zemljama koje primenjuju valutni odbor kao režim deviznog kursa.

Relativna stabilnost dinara prema evru predstavlja nominalno sidro stabilnosti inflacije, kako u proteklom periodu od osam godina – od jeseni 2013. sve do druge polovine 2021. godine, tako i tokom aktuelnog perioda globalno povećane inflacije, jer sprečava njen intenzivniji i rasporostranjeniji rast i time ima koristi za čitavu domaću ekonomiju, navela je NBS.

Kako se ističe, relativna stabilnost dinara prema evru omogućila i rešavanje brojnih nasleđenih problema, jer je otvorila prostor kako za sprovođenje uspešne fiskalne konsolidacije, tako i za rešavanje pitanja problematičnih kredita.

Narodna banka je istakla da je ponosna na izvesnost poslovanja domaće privrede, smanjenje opterećenosti kursnim razlikama, omogućavanje povoljnijih uslova finansiranja, vraćanje poverenja u štednju u domaćoj valuti i posledičan rast dinarizacije domaćeg finansijskog sistema.

Iako NBS neće odustati od svog smera očuvanja relativne stabilnosti, ona ne primenjuje režim fiksnog deviznog kursa, navodi se u saopštenju i ističe da za razliku od tog režima koji podrazumeva svakodnevne intervencije centralne monetarne vlasti kako bi se vrednost valute održala na unapred određenom nivou, u Srbiji to nije slučaj.

„Režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa, koji omogućava njegovu relativnu stabilnost, pa i u periodima pojačane neizvesnosti njegovu izraženiju stabilnost (ne i fiksiranost na određenom nivou), daje i fleksibilnost da se, ukoliko takvi periodi naiđu, izvrši blago prilagođavanje vrednosti lokalne valute prema repernoj stranoj valuti, a bez promene režima deviznog kursa“, ističe NBS.

Prema stavu NBS, rizik od spekulativnih napada na valutu, pre svega velikih stranih investitora, u aktuelnom režimu deviznog kursa značajno je manji nego u ambijentu fiksnog deviznog kursa i otvorenosti kako za strane direktne, tako i portfolio investicije, što Srbija jeste.

Centralna banka je navela da su netačne izjave poput onih koje aludiraju na to da je Srbija relativnom stabilnošću kursa, što nazivaju de facto fiksnim kursom, uvezla stabilnost inflacije iz Evrope, a da sada nažalost uvozi baš zbog te stabilnosti i visoku inflaciju iz evrozone.

„Upravo stabilnost kursa u aktuelnom ambijentu pojačanih globalnih pritisaka koristi domaćoj ekonomiji da onda kada ceo svet uvozi visoku inflaciju, ona u Srbiji ne bude još viša“, ukazala je NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari