NBS poslala 117 miliona dinara na KiM, Bisljimi tvrdi da je to veštačko stvaranje tenzija 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da je Narodna banka Srbije (NBS) poslala danas na granicu sa Kosovom kamion sa 117 miliona dinara i da je cilj takvog postupka stvaranje veštačkih tenzija, preneo je Radio Kim.

Prethodno je NBS saopštila da je novac koji je iz Srbije poslala na Kosovo za isplate plata, penzija i socijalnih davanja vraćen sa Jarinja, jer kosovske vlasti nisu odobrile njegov ulazak.

Novac je, kako su naveli, trebalo da preuzme britanska licencirana firma koja inače distribuira novac NBS za srpske sredine na Kosovu.

Bisljimi je rekao da takav postupak NBS predstavlja jednostrani korak Srbije, usmeren na „flagrantno narušavanje funkcionisanja institucija Republike Kosovo“, što, kako kaže, ima za cilj stvaranje veštačkih tenzija.

Ističe da Kosovo ima volju i radi na tome da pomogne u pronalaženju mehanizma koji će obezbediti da se sredstva legalno šalju krajnjim korisnicima, i to što je pre moguće.

Napominje da je Centralna banka Kosova (CBK) uspostavila precizna pravila koja određuju ko i kako ima pravo da uvozi evro i druge valute na Kosovo.

Prema uredbi CBK, to mogu da urade samo bankarske i nebankarske finansijske institucije kojima je licencu dala Centralna banke za obavljanje delatnosti finansijskog bankarstva i tek nakon davanja licence i posebnog pisanog ovlašćenja Centralne banke, rekao je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari