NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 2,25 odsto 1Foto: Stanislav Milojkovic

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,25 odsto, saopštila je NBS.

Ocenjeno je da opreznost u vodjenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u medjunarodnom okruženju.

Otpornost srpske na eventualne negativne uticaje iz medjunarodnog okružena je povećana zahvaljujući punoj koordinaciji mera ekonomske politike, što je rezultiralo smanjenjem interne i eksterne neravnoteže, povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, kao i adekvatnim nivoom deviznih rezervi, smatra Izvršni odbor.

U saopštenju je navedeno da su rastu privredne aktivnosti u Srbiji doprineli i povoljni uslovi finansiranja, čemu doprinosi i prethodno ublažavanje monetarne politike NBS.

Na današnjoj sednici je Izvršni odbor usvojio Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2022. godine, kojim se ciljana stopa inflacije zadržava na nivou od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto do kraja 2022. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora, na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi, biće održana se 9. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari