imfFoto: EPA/JIM LO SCALZO

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali sastali su se danas s visokim predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom odišnje skupštine MMF-a i i Grupacije Svetske banke (SB) u Marakešu, u Maroku.

 

Tabaković i Mali su razgovarali sa zamenikom generalnog direktora MMF-a Bo Lijem i s direktorom Sektora MMF-a za Evropu Alfredom Kamerom.

NBS je saopštila da su visoki zvaničnici MMF-a Srbiji „čestitali zbog snažnog sprovođenja programa dogovorenog ;sa MMF-om, dobrog oporavljanja od prošlogodišnjeg energetskog šoka, snažnog rasta zaposlenosti, rekordnih deviznih rezervi i snažnog priliva stranih direktnih investicija“.

Navedeno je da je guvernerka Tabaković podsetila da je, „uprkos brojnim izazovima s globalnog tržišta, otpornost naše ekonomije ne samo očuvana već je i dodatno ojačana“.

Navela je da se „ukupna inflacija“ od aprila „nalazi na opadajućoj putanji i očekujemo da se do kraja ove godine spusti na osam odsto“.

„Povratak inflacije u granice ciljanog koridora od tri plus-minus 1,5 odsto očekujemo tokom drugog tromesečja sledeće godine, a spuštanje na ciljana tri odsto krajem sledeće godine“, ukazala je Tabaković.

Projekcija NBS za privredni rast ove godine je u rasponu od dva do tri odsto, navela je ona.

Tabaković je rekla da će privredni rast „biti vođen neto izvozom i fiksnim investicijama, zahvaljujući povećanoj profitabilnosti privrede, visokim prilivima po osnovu stranih direktnih investicija i ulaganjima države u infrastrukturu“.

„Od 2024. godine očekujemo ubrzanje rasta na raspon između 3,0 i 4,0 odsto, a zatim povratak na pretpandemijsku putanju rasta od oko 4,0 odsto godišnje“, prenela je Tabaković.

Ona je, kako je saopšteno, rekla da je u Srbiji tokom svih izbornih ciklusa u prethodnoj deceniji „sačuvana makroekonomska stabilnost koja je prethodno obezbeđena, kao i dobro poslovno okruženje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari