NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto, inflacija do kraja godine osam odsto 1Foto: M. O.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da zadrži ključnu kamatnu stopu na 6,5 odsto, a nisu se menjale ni kamatne stope na depozitne olakšice (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

Na odluku centralne banke da ne oveća kamatnu stopu uticalo je dalje popuštanje globalnih inflatornih pritisaka, kao i pad domaće inflacije, navodi se u saopštenju NBS.

Iako i dalje iznad cilja centralnih banaka, inflacija u okruženju je na opadajućoj putanji, a ni ECB u oktobru nije povećavala kamatnu stopu. Takođe, ni američki FED od jula nije menjao visinu ključne kamatne stope.

U 2024. godini očekuje se dalje smanjenje globalne inflacije, ali NBS upozorava i na neizvesnosti zbog geopolitičkih tenzija, pre svega konflikta na Bliskom istoku, ali i zbog nestabilnih cena nafte i nekih prehrambenih proizvoda.

Bar što se tiče hrane, prošle godine su dostignuti maksimumi cena, pa sa te strane, ukoliko ne dođe do većih poremećaja, ne treba očekivati pritisak na inflaciju.

Međugodišnja inflacija u Srbiji opada od aprila i u septembru je pala na 10,2 odsto, dok je bazna inflacija (kada se isključe cene hrane, pića i energije) iznosila 8,2 odsto.

NBS ukazuje na efekat zaoštravanja monetarne uslova što će uticati na pad inflacije ispod 10 odsto u oktobru, kao i da očekuje će krajem ove godine inflacija iznositi osam odsto, a sredinom godine će se vratiti u granice cilja (tri plus minus 1,5 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari