Med i vino Negotinske krajine 1Foto: S.M. Jovanović

Negotinska krajina ima sjajnu vinsku prošlost, a zahvaljujući vinskom podmlatku, primeni savremenih metoda, ali i stalnom učenju, što rezultira nagrađenim vinima, ima i budućnost. Negotinski vinari i vinogradari zajedno sa pčelarima predstaviće svoje proizvode na tradicionalnom Sajmu meda i vina u Negotinu.

– Grožđe ovog kraja ima vrhunski potencijal koji potiče od teroara, zemljišta i grožđa. Zbog veoma dobrih belih i crvenih sorti, potencijal ovog kraja za razvoj vinarstva je izuzetno veliki – ocenio je prošlog decembra docent Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu i predsednik Upravnog odbora Saveza vinara i vinogradara Srbije, dr Marko Malićanin, na predavanju o novim trendovima u tehnološkom postupku proizvodnje vina.

Tada su negotinski vinari mogli od dr Malićanina na čuju da “proizvesti vino prosečnog kvaliteta nije ni malo lako, proizvesti vino dobrog kvaliteta je jako teško, a proizvesti veliko vino – to je sizifovski težak posao koji zahteva puno rada, truda, znanja i nadasve ljubavi prema ovom poslu – ljubavi prema vinogradu i vinu”.

Prema rečima ovog stručnjaka dobra vina se proizvode na način da se u svakoj proizvodnoj fazi od rezidbe čokota, preko svih agromehaničkih i ampelotehničkih mera u vinogradu, određivanju momenta berbe grožđa, vinifikacije, izbora buradi, nege i čuvanja vina, kupažiranja do punjenja vina u boce i izbora zapušača posvećuje maksimalna pažnja.

Vinari iz Negotnske krajine biće u prilici da u četvrtak, 12. maja, od dr Marka Malićanina saznaju nešto više o principima održavanja i čuvanja vina na predavanju koje je sastavni deo 15. Sajma meda i vina.

Med i vino Negotinske krajine 2
Foto: S.M.Jovanović

-Pored zvaničnog programa nastojimo da organizujemo i predavanja iz oblasti vinarstva i pčelarstva, neophodna za dalju edukaciju, pre svega, mladih vinara i pčelara, koji nastavljaju bogatu tradiciju ovog kraja – kaže direktor Turističke organizacije opštine Negotin, Dušan Petrović, dodajući da će za pčelare, takođe u četvrtak, biti organizovano predavanje „Ekonomičnost pčelarenja“ na kome će govoriti profesionalni pčelar, Ranko Vučković.

Tradicionalni Sajam meda i vina počinje dan ranije i kako Danas saznaje od organizatora, na negotinskog trgu i ove godine biće postavljeni štandovi proizvođača meda, vina, suvenira, lekovitog bilja, prateće opreme, kao o onih koji se bave prodajom, distribucijom i konzumiranjem meda i vina.

Med i vino Negotinske krajine 3
Foto: privatna arhiva

-Sajam meda i vina je pravo mesto za promociju i svih ovih godina je i mesto susreta sa drugim vinarima i vinogradarima, mesto gde možemo da saznamo nešto novo, što će nam značiti za unapređenje proizvodnje. Bez edukacije i primene dobrih iskustava drugih kolega ne može da se ide napred – kaže za Danas Željko Perić koji nastavlja 130 godina dugu tradiciju Pimnice Perić u Rajcu.

Vinogradarstvo i proizvodnja vina idu ruku pod ruku sa vinskim turizmom i putevima vina. Uvećava se broj smeštajnih kapaciteta, obnavljaju se pivnice čemu će sigurno doprineti i aktuelni konkurs EU za obnovu vinarskih sela u Negotinskoj krajini – Rajca, Rogljeva i Smedovca, za koji je opredeljeo 500 hiljada evra bespovratnih sredstava.

-Vinski turizam i putevi vina su prioritet u razvoju turističkih potencijala ovog kraja, kroz bogato kulturno istorijsko nasleđe, ali i savremene vinarije koje se oslanjaju na tradicionalnu proizvodnju – kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Svoju ulogu u tome ima i Sajam meda i vina, a 15. po redu pod nazivom “Oni vide med i vinO” svečano će biti otvoren u sredu, 11. maja, u 18 časova na Gradskom trgu programom u kojem će učestvovati učenici Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu, pijanista i kompozitor Bojan Čukić, Goran Stanković sa poezijom posvećenom vinu, sopran Aleksandra Radukanović uz klavirsku saradnju Milje Videnović i klarinetiste Dušana Ćirovića i Miša Ćirić, vitez vina.

Program se nastavlja koncertom benda Bojana Čukića i Maks in benda, dok će drugog dana sajma posetioci već od prepodnevnih časova moći da pogledaju program “Pozdrav iz Krajine” u kome učestvuju Mile Kostadinović i orkestar Zora sa Omladinskim ansamblom KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice, kao i KontrAkord akustik bend. Veče je, kao i prethodno, rezervisano za koncerte.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari