Nedimović: Budžet za subvencije u poljoprivredi gotovo 42 milijarde dinara 1Nedimović Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas u Kragujevcu da je budžet za subvencije u poljoprivredi, posle rebalansa budžeta u skupštini, iznosi blizu 42 milijarde dinara, što je više za oko 4,9 milijarde.

Nedimović je kazao da državne subvencije najviše koriste stočari, gotovo 70 odsto budžeta.

„Zahvaljujući subvencijama, uvećava se stočni fond“, rekao je ministar i naveo kao pozitivan primer porast broja ovaca u 2020. godini za 108. 000 u odnosu na 2019. godinu.

On je kazao da su za ovce i koze subvencije u Srbiji najveće u Evropi i da EU ima dva puta manje po umatičenom grlu.

Prema njegovim rečima, broj rešenja za mere ruralnog razvoja, koje izdaje Uprava za agrarna plaćanja, iz godine u godinu se povećava za 20 do 30 odsto a radi se o oko 170.000 različitih rešenja.

Nedimović je kazao da je u 2020. godini iznos za subvencije bio 408 miliona dinara i primljeno je 6.609 zahteva.

„Sve subvencije za 2019. godinu su u potpunosti isplaćene. Za 2020. godinu, ono što je ostalo za stočarstvo – što je bilo na dopunama vezano za mehanizaciju koja se tiče biljne proizvodnje, biće isplaćene u narednih 15 dana“, rekao je Nedimović.

Nedimović je rekao da poljoprivrednici na području Kragujevca drvne subvencije koriste za stočarstvo, voćarstvo i cvećarstvo.

„Sa Kragujevcem imamo jedan problem, kao i sa drugim gradovima koji su orijentisani na industriju. Tu moramo mnogo da promovišemo sistem subvencija i da pokušamo da od malih proizvodjača napravimo srednje, a od srednjih velike. To je glavna naša strategija“, rekao je Nedimović koji je danas posetio nekoliko gazdinstva u selima na području Kragujevca.

On je najavio da će u ovoj godini biti raspisani i novi konkursi za subvencije za vinarije i destilerije.

„Sistem subvencija se odnosi na izgradnju objekata, degustacionih sala opremu za vinarstvo i destilerije i podizanje zasada“, rekao je Nedimović, prilikom posete vinariji „Art wine“ u Grošnici koja je korisnik državnih subvencija.

„Nama je kao državi cilj da imamo 800 do 1.000 hektara svake godine novih vinograda, a područje Kragujevca je idealan prostor za to“, rekao je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari