Negotin: Subvencije za samozapošljavanje nezaposlenima u opštini Negotin 1Foto: J.B.K.

Nezaposleni koji se nalaze na evidenciji ispostave NSZ u Negotinu i imaju završenu obuku za započinjanje sopstvenog posla mogu da konkurišu za subvencije za samozapošljavanje. Nacionalna služba za zapošljavanje i opština Negotin raspisale su Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2022.godini koji je otvoren do 12. juna.

Na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja opštine Negotin za period od 2021.do 2023. godine i Sporazuma o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja za 2022.godinu između Nacionalne službe za zapošljavanje i opštine Negotin, Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Negotin raspisale su Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2022.godini.

Prema navodima iz objavljenog javnog poziva, subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji NSZ Filijala Bor – ispostava Negotin i imaju završenu obuku za započinjanje sopstvenog posla.

Ova subvencija se dodeljuje za osnivanje radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos. Isplaćuje se u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara odnosno 330.000 dinara nezaposlenim osobama sa invaliditetom.

Oni koji ostvare pravo na ovu vrstu subvencije imaju obavezu da obavljaju registrovanu delatnost i izmiruju obaveze po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

-Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 300.000,00 dinara – navode nadležni u lokalnoj samoupravi.

Rok za podnošenje prijava uz propisanu dokumentaciju je 12. jun.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari