Negotin: Za sufinansiranje zamene stolarije odobrena dodatna sredstva 1Foto: M. P.

Uz odobrena dodatna sredstva, Opština Negotin jedna je od retkih opština koja je odlučila da subvencijima za zamenu stolarije u okviru energetske sanacije, pokrije svih 135 pristiglih zahteva. Za zamenu stolarije bilo je opredeljeno 15 miliona dinara lokalne samouprave i Uprave za finasiranje i podsticanje energetske efikasnosti, a odlukom Opštinskog veća lokalna samouprava je dodatno opredelila još 6,27 miliona dinara.

Na ovogodišnji Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Negotin stiglo je 135 prijava.

Za ove namene je bilo opredeljeno ukupno 15 miliona dinara, polovinu sredstava obezbedila je Opština Negotin, a drugu polovinu Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti i ova sredstva bila su dovoljna za 99 podnetih zahteva, a preostalih 36 na jedinstvenoj preliminarnoj listi bili su označeni kao podnosioci prijava koji nisu ostvarili pravo na bespovratna sredstva, zbog nedostatka sredstava.

Usvajanjem Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Negotin, članovi Opštinskog veća omogućili su da svi građani koji su konkurisali ostvare pravo na bespovratna sredstva za zammenu stolarije.

-Usvojili smo zaključak o izdvajanju dodatnih 6.273.487 dinara za još 36 zahteva jer je sa prethodnih 15 miliona pokriveno 99 zahteva. Sa 21.273.487 dinara subvencionisaćemo ukupno 135 zahteva i jedna smo do retkih opština u zemlji koja se odlučila na ovaj korak, pokrivanja svih zahteva – objašnjava predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Prema njegovim rečima na konkurs za rekonstrukciju i nabavku individualnih ložišta koji je realiziovan preko Ministarstva za zaštitu životne sredine bilo je samo osam zainteresovanih sugrađana koji su zbog malog broja zahteva dobili subvenciju u iznosu od čak 90 procenata, jer je nadležno ministarstvo odobrilo da se preostali iznos sredstava utroši u te namene.

-Sada imamo više kandidata i došli smo do ideje da ona sredstva iz drugih izvora koja neće stići na realizaciju ove godine, usmerimo na podršku svih zahteva naših sugrađana sa ispravnom dokumentacijom koji su se prijavili na konkurs energetske efikasnosti za zamenu stolarije. Time reševamo probleme koje zadaje zastarela stolarija i šaljemo poruku našim sugrađanima da redovno prate sve naše aktivnosti, javne pozive, da dođu da se informišu jer sve se ovo radi u njihovom interesu – ističe Veličković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari