Nema para za renoviranje 1

Još početkom ove godine zrenjaninska gradska administracija tražila je način da budžetski obezbedi sredstva za renoviranje poslovne zgrade u centru Zrenjanina, poznatije kao Komitet, o čijoj sudbini je list Danas pisao.

Za ovaj objekat vezani su planovi za preseljenje značajnog broja inspekcija i službi, pre svega sedište Okruga, što bi umnogome rasteretilo sada prebukirano zdanje Gradske kuće. Grad se uknjižio kao vlasnik ove nekretnine koja zauzima plac od 3.598 kvadratnih metara, potvrđuju u katastarskoj službi, no objekat i dalje najvećim delom nije u upotrebi.

Sem nekoliko korisnika, među kojima su advokatska kancelarija, stranačke prostorije socijalista i nedavno zatvoreni biskop Cinema, većina spratova je sablasno prazna. Upravo vest o zatvaranju biskopa podsetila je zrenjaninsku javnost na ovu staru, ali lepu zgradu, koja još uvek čeka da dobije novu namenu.

– Taj prostor koji je bioskop koristio, bio je devastiran i pre 12 godina smo uložili značajna sredstva i uveli svoje grejanje. Zbog dugogodišnjeg spora oko vlasništva nad zgradom Komiteta, u kojoj je bioskop funkcionisao, nismo mogli pravno da definišemo naš status u tom objektu niti više da ulažemo, naveo je nedavno vlasnik Cineme.

Nakon sudskog spora o pravu vlasništva, koji je država vodila od 1992. godine i dobila 2005. protiv socijalista, ova stranka je i dalje ostala u prostorijama zgrade sve do danas. Sada su, kako kažu, u statusu zakupca.

“SPS-u iz Zrenjanina su poslovne prostorije u zgradi Komiteta izdate u zakup od strane JP Gradska stambena agencija Zrenjanin, koja je nadležna za izdavanje poslovnog prostora”, navode socijalisti.
Takozvana promena nosioca prava na građevinskom zemljištu upisana je oktobra 2012. godine, godinu dana nakon što je tadašnji gradonačelnik potpisao sa Republičkom direkcijom za imovinu ugovor o preuzimanju nekretnine. U to vreme u budžetu grada bilo je opredeljeno 60 miliona dinara za renoviranje. Došli su izbori, nova administracija, novi planovi. Prošlo je dve godine, da bi u septembru 2014. bila izvršena promena nosioca prava i nad samom zgradom, koja broji 2.150 kvadratnih metara.


“Napunila” 54 godine

Objekat društvenih političkih organizacija, odnosno ovdašnjeg komiteta Saveza komunista Jugoslavije podignut je 1962. godine u ulici JNA, u okviru velikog urbanističkog uređenja centra Zrenjanina, kojim je bila predviđena radikalna izmena grada. Zgrada je podignuta na mestu kuće porodice Demko, koja se u to vreme smatrala najstarijim objektom u gradu. Već 1964. godine sa glavnog trga ovde je premešten spomenik Žarku Zrenjaninu Uči.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari