Nemačka i dalje koristi rusku naftu 1Nafta, ilustracija Foto: FreeImages/ rsvstks

Nemačko ministarstvo ekonomije i klime saopštilo je da se nafta uvezena iz Kazahstana umešava sa ruskom naftom i da je to neizbežno, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na poljski sajt BiznesAlert.

Nemačka je, kao i Poljska, odustala od isporuke nafte iz Rusije na prelazu iz 2022. u 2023 godinu. Međutim, Berlin uvozi naftu iz Kazahstana koristeći naftovod Družba.

BiznesAlert. je ranije izvestio da su testovi sprovedeni u Poljskoj potvrdili da mešavina nafte klasifikovana -„sa naftnih polja Kazahstana“ ima ista hemijska svojstva kao i ruski REBCO.

Resorno nemačko ministarstvo priznaje „čak i da određeni molekuli dolaze iz Rusije na osnovu takozvane zamene, jedini značajan faktor je potvrda o poreklu iz Kazahstana, pa novac iz prodaje stiže samo do Kazahstana.

“Zbog karakteristika sirove nafte, nemoguće je da se različite vrste nafte ne mešaju dok se transportuju naftovodom Družba, ali je to dozvoljeno prema sadašnjim sankcijama Evropske unije pod određenim okolnostima. Kako ne bi bilo podvrgnuto sankcijama, mešanje ne sme povećati proizvodnju ili prodaju ruske nafte.Važno je da novac ne ide u Rusiju“, tvrde u nemačkom ministarstvu ekonomije i klime.

Međutim, iz Poljska poručuju da se profit od transfera nafte klasifikovane kao iz Kazahstana i transportovane preko Rusije prenosi na rusku kompaniju Transnjeft.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari