Nemačka kompanija Bojsen u Subotici otvorila fabriku auspuha 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren je da Srbija, ako se posmatraju protekle dve godine, i dalje može biti zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi, napominjući da je to „rezultat vrednih radnika“.

Vučić, koji je danas prisustvovao otvaranju fabrike BAS Boysen Abgassysteme, rekao je da je ponosan na ono što je nemačka kompanija uradila otvaranjem fabrike u Subotici.

Ovo je za naše unuke, za one koji dolaze. U Srbiji ovako nešto nije postojalo, video kada sam obilazio fabriku Folksfagena u Nemačkoj, rekao je Vučić.

Razgovarao sam i sa radnicima, iz Subotice, Bačke Topole, neki su iz Požarevca. U ovoj fabrici radiće 500 ljudi, visoko robotizovanoj i ti radnici su naš ponos, rekao je Vučić.

Vojvodina mora da uhvati korak sa Beogradom, ako treba i da ga prestigne, mora da napreduje, rekao je Vučić i dodao da je i Ivanjica dobila važnu fabriku zahvaljujući Bojsenu iz Subotice.

Nemački investitori su sigurni investitori, pružaju dodatnu stabilnost Srbiji i hvala vam na tome, rekao je Vučiću.

Predsednik Grupacije Boysen Abgassysteme Rolf Ditel Gajzel zahvalio je predsedniku Srbije i predstavnicima vlasti za realizaciju zajedničkog projekta, nove fabrike izduvnih sistema u Subotici.

Imamo 25 pogodna širom sveta, a ove godine ćemo imati promet od 2,6 milijardi evra. Ovde u Subotici nam je najveći proizvodni pogon grupacije, realizovane u inostranstvu, rekao je Gajzel.

Prema njegovim rečima, fabrika u Subotici je jedna od najmodernijih proizvodnih pogona u Evropi sa 38.000 kvadratnih metara.

Ulaganja će do kraja godine dostići 70 miliona evra, inicijalno je zaposleno 80 radnika, a u naredne tri godine ponudićemo atraktivna radna mesta za 500 zaposlenih, rekao je Gajzel.

On je najavio da se naredne godine na ovoj lokaciji očekuje promet od skoro 100 miliona evra, a za 2023. godine se promet od 160 miliona evra na godišnjem nivou.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je nova fabrika u Subotici još jedan uzorni projekat nekog nemačkog investitora i „simbol izuzetnih ekonomskih odnosa dve zemlje“.

Nemačka preduzeća su sve aktivnija, a investicija su od 2000. godine premašile 3,5 milijardi evra, a nemačka preduzeća su stvorila na desetine hiljada radnih mesta u Srbiji, predočio je Šib.

Svečanosti su prisustvovali predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, kao i ministarke Anđelka Atanasković i Darija Kisić Tepavčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari